fbpx
16.8 C
София

Швеция е най-развитата страна от гледна точка на ИКТ

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Швеция и Сингапур са най-конкурентоспособните страни в дигиталната икономика. Това сочат резултатите от проучване на Световния икономически форум (World Economic Forum – WEF), съобщи BBC („Би Би Си”).

Скандинавските и азиатските икономики са най-добри в използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) с цел подпомагане на своя ръст, посочват от WEF.

Финландия е на трето място, Швейцария на четвърто, а САЩ – на пето.

От WEF заявяват, че ИКТ са основният двигател на един по-устойчив свят от гледна точка на икономиката, околната среда и социалната сфера.

От организацията посочват, че използването на ИКТ е особено важно „в периода след една от най-сериозните икономически кризи от десетилетия насам”.

Докладът акцентира върху силата на информационните и комуникационните технологии да трансформират обществото в следващото десетилетие чрез модернизация и иновации.

Сред другите северни страни, класирани на челни позиции, са Дания (на 7-о място), Норвегия (на 9-о място) и Исландия (на 16-о място).

В същото време, водени от Сингапур (на 2-о място в класацията), другите т.нар. „азиатски тигри”, които са класирани на челни позиции, са Тайван (на 6-о място), Южна Корея (на 10-о място) и Хонг Конг (на 12-о място).

Канада допълва първата десетка, класирайки се на 8-о място.

Докладът, който изследва 138 страни, обръща внимание на три основни показателя. Те са: цялостната среда (бизнес, регулаторна и инфраструктурна), осигурена за ИКТ; готовността на трите основни участници на пазара – хората, бизнеса и правителството, да използват и печелят от ИКТ; реалната употреба на наличните ИКТ.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини