fbpx
12.3 C
София

Швеция е на път да се превърне в страна изгнаник заради тактиката си относно COVID-19

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Нестандартната тактика на Швеция в борбата с новия коронавирус доведе до твърде нееднозначни реакции извън пределите на страната. А в самата държава двете опозиционни партии поискаха външно оценяване на предприетите мерки и независима оценка на избраната стратегия. Премиерът на Швеция Стефан Льовен вече се съгласи да бъде проведено разследване с участието на независими експерти. В същото време страната стана съвсем нежелана за съседите си и не само за тях: Дания, Кипър и Норвегия затвориха границите си за всички, които живеят в Швеция.

С какво се различава Швеция?

Стратегията на Швеция относно COVID-19 е съвсем нестандартна. Властите на страната на практика не въведоха никакви забрани и ограничения. Хората можеха и могат свободно да се разхождат в парковете, да пътуват с всякакъв вид обществен транспорт до работните си места, да ходят в баровете и ресторантите, да посещават фитнес залите и т.н. Единствено трябва да се спазва социалната дистанция. В същото време посещението на домовете за стари хора бе забранено, за да не се допусне зараза с новия коронавирус. Но това не помогна: около половината от починалите в Швеция са от старческите домове. Властите се надяваха предимно на високата съзнателност на своите граждани, без което COVID-19 така или иначе не може да бъде спряна с каквито и да било мерки.

Медиците оглавявани от Андерс Тегнел, който е водещият епидемиолог на страната, заложиха на колективния имунитет. Идеята на тази концепция е, че голяма част от населението на страната ще придобие естествен имунитет срещу COVID-19 и по този начин заразата ще бъде забавена, а след това ще спре да се разпространява. При тази концепция имунитетът на тази голяма група хора ще защити от заразяване другите, които са по-уязвими: възрастните хора с хронични заболявания и отслабена имунна система.

Стратегията се оказа погрешна. Проблемът е, че до колективния имунитет твърде много хора просто не оцеляват. Болестта започна да протича твърде тежко не само при възрастните, а при младите хора, при които има и летални случаи. Според публикуваните статистики, в края на месец април от тестваните 1100 жители на Стокхолм, само 7,3% са имали антитела срещу новия коронавирус.

Числата

Андерс Тегнел отбеляза, че този показател много по-нисък, отколкото се очакваше, но счита, че към края на месец май около 20% от жителите на столицата ще имат имунитет срещу COVID-19. В същото време Тегнел заяви, че колективният имунитет не е цел, която трябва да бъде постигната на всяка цена. По този начин просто се забавя разпространението на новия коронавирус, за да не се претовари системата за здравеопазване на страната, както стана например, в Италия.

Но останалите числа изглеждат още по-мрачно. За периода от 12 до 19 май в Швеция бе фиксирана най-голямата смъртност на човек от населението сред всички други европейски страни. След това стана още по-зле: от 23 до 29 май смъртността на един милион души достигна 5,59 – това е най-лошият резултат изобщо в целия свят. По-зле е и от Бразилия, където този показател е на ниво 4,51.

От началото на пандемията в Швеция загинаха 4400 души, като около 2 000 от тях са възрастни хора (на 70 и повече години), които се намират предимно в старческите домове. И това, като се има предвид, че приоритетът за шведските власти бе защитата на най-уязвимото към COVID-19 население, като посещенията на старческите домове бе забранено още от 31 март – тоест, възрастните хора се се заразили от персонала.

В средата на месец май премиерът на страната публично призна:

„Не успяхме да защитим най-уязвимите хора – най-възрастните, въпреки всичките си усилия и намерения“.

Към края на месец май ситуацията рязко се промени – на 31-ви май няма нито един починал от COVID-19. Но в първите дни на месец юни отново започнаха леталните случаи от новия коронавирус.

Никой не чака шведи на гости

Съседните страни изобщо не харесаха тактиката на Швеция и поставиха своето население под дълбока карантина. Сега Европа полека се отпуска: властите на различните страни обявяват постепенно намаляване на карантинните мерки, заведенията и магазините отварят врати, отварят се и границите. Но Швеция, която в разгара на пандемията живееше сякаш нищо не се е случило, сега може да стане изгнаник. Така например, Норвегия и Дания обявиха, че отварят границите си една за друга, но влизането на шведски граждани е забранено.

Това предизвика твърде негативна реакция от страна на шведските власти: министърът на външните работи Ан Линде заяви, че това решение е преди всичко политическо и не е свързано със защитата на здравето на хората. Но не само съседните страни останаха затворени за Швеция. Кипър, който от 9 юни разрешава комерсиалните полети на своите самолети и летища зави, че няма да приема хора от Швеция – властите на страната се опасяват от ново заразяване с COVID-19. В същото време Кипър е отворен за полети от Норвегия, Дания и Финландия. Кипърският епидемиолог Леондиос Кострикис заяви, че мерките на Швеция за борба с новия коронавирус очевидно не са се оказали удачни.

Но и шведските власти препоръчват на своите хора да не напускат страната без крайна необходимост. Тази препоръка бе до 13 май, но след това бе удължена с два месеца наведнъж – до 15 юли.

Напълно е възможно шведите наистина да придобият колективен имунитет, но това явно ще стане с цената на много жертви.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини