Швеция започва изпитанията на цифровата крона

10
1312

Централната банка на Швеция обяви, че започва годишните тестове на създадената наскоро цифрова крона. В проекта се използва технологията на разпределения регистър, като целта на експеримента е да се събере информация, която да помогне на Риксбанк в пълноценното използване на своята криптовалута.

В Швеция вече почти не се използват пари в брой. На практика всички търговски точки поддържат електронно разплащане. Според анализите на експертите, след три години в Швеция въобще няма да се използват банкноти и монети.

Тази ситуация безпокои Централната банка на Швеция по две основни причини. Първо, банкерите се страхуват, че ако инфраструктурата на разплащанията изцяло премине в частния сектор, определени групи ще се окажат зад борда. Второ, ако хората изгубят възможността на прехвърлят криптовалутата в обикновени купюри и монети, които са одобрени и потвърдени от правителството, то това ще подкопае тяхната вяра в монетарната система.

Ето защо още преди две години Риксбанк започна да изследва възможността за въвеждането на държавна криптовалута, която един ден да замени фиатните пари.

„Цифровата крона трябва да бъде лесна за използване и удобна, както и да съответства на банковите изисквания за безопасност и ефективност“ – заявиха експертите на Риксбанк.

По време на тестовете хората ще могат да извършват разплащания с помощта на новите е-крони, да ги внасят по сметките си и да се разплащат чрез мобилни приложения в смартфони и смарт часовници.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари