Швеция започва строежа на най-големия в света завод за производство на стомана с помощта на водород

9
7240

Всеки един по-голям производител на стомана в света търси начини за намаляване на изхвърляните в атмосферата вредни емисии. Един от най-радикалните методи е замяната на въглищата в този технологичен процес са така наречените зелен или син водород. Най-голямото в света предприятие, което ще произвежда стомана с помощта на водород ще бъде построено в рамките на следващите три години в северната част на Швеция. Заводът ще струва $3 милиарда, но произведените от неговата стомана електромобили ще бъдат наистина въглеродно неутрални.

През 2020 година в целия свят са произведени около 1864 милиона тона стомана. Приблизително 75% от енергията, която е била необходима при този процес, е била получена от изгарянето на въглища. Статистиките показват, че при всеки един тон произведена стомана в атмосферата се изхвърлят около 1,9 тона въглероден диоксид. На стоманодобивната промишленост се падат 8% от глобалните въглеродни емисии.  Към днешен ден човечеството не може без стомана и единственият изход е декарбонизацията на този сектор.

За получаването на стомана е необходима доменна или електродъгова пещ, в която желязна руда, варовик и кокс (каменни въглища без примеси) се нагряват до много високи температури. Но коксът може да бъде заменен с водород, който от своя страна може да захранва дъговите пещи. В този случай производството на стомана изцяло се освобождава от СО2 емисиите.

Шведският консорциум H2 Green Steel (H2GS) възнамерява да отвори този завод през 2024 година.

3.4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари