Швеция започна разследване действията на властите за борба с коронавируса

1
1163

Правителството на Швеция създаде специализирана комисия за разследване на твърде противоречивия подход на властите към борбата с новия коронавирус. Да си припомним, че тази страна не въведе никаква карантина и се ограничи само с препоръки за спазването на социална дистанция и самоизолация. Днес Bloomberg съобщи, че доколко правилно е било това решение, ще покаже разследването на комисията.

Правителството на Швеция бе подложено на унищожителна критика от страна на опозицията, която счита, че действията на властите са довели до изключително високо ниво на смъртност от COVID-19 в страната в сравнение със съседните държави, в които бе въведена строга карантина. Главният епидемиолог на Швеция официално призна грешката си и счете стратегията за борба с COVID-19 за погрешна, но не е съгласен с тези обвинения и твърди, че неговите опоненти не се съобразяват с всички нюанси на ситуацията.

Отчетът на комисията трябва да е готов към месец февруари 2022 година. Но дотогава трябва да има редица междинни доклади. Започва се с разследването на случите в старческите домове, където имаше ужасяващо ниво на смъртност.

Към днешен ден Швеция е на 23-то място по броя на заразени от новия коронавирус. В страната бяха регистрирани над 68 хиляди заразени с COVID-19, а броят на починалите от тази болест надхвърли пет хиляди души.

3.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари