Данъчната служба на Швеция първа в света поиска от шведска компания да погаси данъчното си задължение на своите активи в биткойни.

Business Insider цитира шведските данъчни: „Ние трябва да търсим активи за облагане не само в домовете, гаражите и в банковите сметки, но и в интернет“ – твърди представител на данъчната служба на Швеция Йоханес Паулсон. Данъчните поискаха една от шведските компании да погаси данъчното си задължение в размер на 23 000 шведски крони (около $2850), като преведе в бюджета на страната 0,6 биткойна от своя криптовалутен портфейл, открит от данъчните. Събраната по този начин цифрова валута ще бъде продадена чрез онлайн търг

Според финансовите експерти, това е абсолютен прецедент, който ще има голямо значение за утвърждаването на биткойна, а след това и другите криптовалути като законно платежно средство. Още повече, че за обикновените хора и за компаниите е по-изгодно да плащат данъците, стоките и услугите в непрекъснато поскъпващите биткойни. На 12 октомври курсът на най-популярната валута обнови абсолютния рекорд, като достигна ниво от $5150.

Има много биткойни в криминалното общество. Но досега не можехме да предявяваме данъчни претенции и да арестуваме за недекларирани активи. Сега всичко това ще се промени“ – каза Паулсон.

Неотдавна скандинавските учени прогнозираха, че към 2023 година Швеция ще спре да използва пари в брой.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

35 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари