Шест факта за най-необичайния междузвезден гост – Оумуамуа

30
2802

На 19 октомври 2017 година по време на рутинно наблюдение с телескопа Pan-STARRS, в Слънчевата система бе открит междузвездния обект Оумуамуа. Впечатлението от това събитие бе подобно все едно на вечеря неочаквано да пристигне човек от далечна държава. След като си поговорите с госта, можете да разберете какви са навиците и културата на тази държава, без да я посещавате. Това е една отлична възможност, особено като се има предвид, че че на нас са ни необходими стотици години, а може ни и хилядолетия, за да посетим най-близката звезда с помощта на сегашните химически ракети.

Удивително е, че нашият първи междузвезден гост се оказа твърде странен и по нищо не прилича на видяното досега. Но докато разберем, колко е необичаен този космически обект, той се разтвори в тъмнината на космоса и не можахме да проверим още веднъж неговите странни свойства.

Ето списъкът с шестте твърде необичайни факти за Оумуамуа:

  1. Предполагайки че другите планетни системи напомнят Слънчевата система, Pan-STARRS не би трябвало да открива подобна космическа скала. В статията, излязла преди 10 години се предсказваше обилие от междузвездни астероиди, които обаче са хиляди пъти по-малки от Оумуамуа и сега се предполага, че той е член на случайно струване на астероиди. С други думи, откриването на Оумуамуа означава, че броят на междузвездните обекти е много по-голям, отколкото се считаше. Всяка звезда от Млечния път, през времето на своето съществуване, би трябвало да изхвърля 1015 подобни обекти, за да се получи достатъчна популация от астероиди и по този начин да се обясни откриването на Оумуамуа.
  2. Оумуамуа долетя от много специфична точка на космическото пространство – от точката на кинематичния локален стандарт на покой (LSR). Това е точка в околността на Слънцето, в която скоростта на небесното тяло е равна на средната скорост на звездите в този район. Тоест, в тази точка, всички околни звезди се движат еднакво. Казано по-просто, пристигането от тази точка е идеалното прикритие или камуфлаж, който не дава никаква възможност да се разбере откъде е долетял Оумуамуа.
  3. Учените считат, че повечето звездни астероиди се откъсват от своята родителска звезда, когато се намират в покрайнините на своята планетарна система. Така например, в облака на Оорт на нашата Слънчева система, който се простира на разстояние 100 000 пъти по-далече отколкото Земята до Слънцето, гравитацията на Слънцето им оказва съвсем слабо влияние. За тези обекти са достатъчни и съвсем малки скорости – от порядъка на километър в секунда, за да излетят в космоса. Но при напускането, тези астероиди запазват скоростта на своята звезда относно LSR. Тоест, ако Оумуамуа бе долетял от типична звезда, неговата скорост трябваше да бъде висока – около 20 км/с (средната скорост относително LSR). Но и тази теза не важи за космическия гост
  4. Нямаме снимки на Оумуамуа, но неговата яркост, дължаща се на отразената от слънцето светлина, се променя 10 пъти на всеки 8 часа, колкото е периодът му на завъртане около собствената си ос. Това означава, че астероидът има силно издължена форма – неговата дължина е минимум 5-10 пъти по-голяма от ширината. Осен това, анализът на неговото „акробатично“ движение показа, че неговата форма е във вид на палачинка. Всички астероиди, дори и най-екстремалните, наблюдавани в човешката история, са със съотношение дължина/ширина не повече от три пъти.
  5. Космическият телескоп Спицър не откри топлина във вид на инфрачервено излъчване от Оумуамуа. Като се вземе предвид температурата на неговата повърхност и траекторията на този астероид близо до Слънцето, може да се каже, че неговият максимален размер е около 100 метра. Ако приемем този пределен размер за верен, то Оумуамуа трябва да е необичайно блестящ, с коефициент на отразяване минимум 10 пъти, по-висок от астероидите е Слънчевата система.
  6. Траекторията на Оумуамуа се отклони от очакваната, изчислена на база гравитацията на Слънцето. Отклонението е малко – около една двеста от процента, но статистически е от голямо значение. Подобно поведение проявяват кометите, когато ледът на тяхната повърхност започне да се нагрява от слънчевата топлина и с изпарението си създава ракетна тяга. Но подобно изпарение би образувало кометна опашка, а нищо подобно не бе забелязано. Телескопът Спицър показа тоталната липса на въглеродни молекули или прах около Оумуамуа и по този начин стана ясно, че никакво изпарение на газове няма. Освен това кометната опашка би променила периода на въртене на Оумуамуа, но подобни промени нямаше.

Тази промяна на орбитата на Оумуамуа не би могла да се осъществи от окъсване на някаква малка част от астероида, понеже това би било единичен импулсен удар, за разлика от наблюдаваното непрекъснато въздействие. В този случай остава само една възможност: допълнителната тяга идва от радиацията на Слънцето. За да бъде ефективна тази тяга, Оумуамуа трябва да бъде тънък по-малко от милиметър, но с размер не по-малко от 20 метра. Тоест, слънчево платно, подобно на соларното платно от японската мисия IKAROS.

Ако приемем, че този космически обект е изкуствен, няма как да не решим, че това е едно космическо „писмо в бутилка“, което самостоятелно пристигна при нас след толкова години търсене на сигнали от извънземни цивилизации. Това слънчево платно е оцеляло при непрекъснатите сблъсъци с междузвездните атоми и прах, докато пътешества из просторите на галактиката.

Когато разглеждаме възможността Оумуамуа да е с изкуствен произход е добре да си припомним, какво казва Шерлок Холмс – когато са изключени всички възможни варианти, това което остава, колкото и да е невероятно, е истината. Космическият телескоп Кеплер показа, че има много звезди в Млечния път, които имат планети, подобни на Земята, с потенциална възможност да имат течна вода на повърхността си и живот, какъвто ние познаваме. Ето защо е справедливо да предположим, че в междузвездното пространство има немалко изкуствено създадени обекти – може би използвани за разузнавателни цели, а може би просто фрагменти от оборудването. Но за да проверим изкуствения произход на Оумуамуа, са необходими повече данни. Или както казва Карл Сейгън „извънредните твърдения изискват извънредни доказателства„.

Всъщност, вероятността изкуствено космическо тяло да попадне в пределите на Слънчевата система е твърде малка. За да долети случайно до нас подобен обект, би трябвало през целя живот на далечната звезда да бъдат пуснати в космоса 1015 слънчеви платна – тоест, по едно на всеки 5 минути. Но този брой на соларните платна може да бъде съществено намален, ако обектите като Оумуамуа не летят по случен начин, а следват специални орбити, които им дават възможност да пристигнат във вътрешните обитаеми области на планетарните звездни системи, каквато е и нашата Слънчева система.

Оумуамуа се движи твърде бързо, за да могат нашите ракети с химично гориво да го догонят без гравитационната помощ на планетите. Но на този странен астероид ще са му необходими хиляди години за да напусне Слънчевата система и ние ще можем да го изучим с помощта на космическа сонда, ако разбира се през следващите 10-20 години разработим технологии за по-бързи космически пътешествия.

Осен това, можем да очакваме нов звезден гост. През следващите няколко години трябва да заработи големият телескоп LSST (Large Synoptic Survey Telescope), който е много чувствителен и може да открива обекти, подобни на Оумуамуа. Очаква се още през първата година от неговата работа да бъдат открити множество подобни обекти. Но ако не намери други, ще знаем, че Оумуамуа е бил наистина особен и трябва да го догоним и да разберем, какво крие.

 


6 Strange Facts about the Interstellar Visitor ‘Oumuamua

30
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
24 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Палуестиниец
Палуестиниец

„случайно струване на астероиди“ ???

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Да, 1200% процента доказателство, че МОЖЕ БИ СА ТЕ !!??!?!?!? СЛУЧАЕНОСТ ?!?!?!??! Пише го в istinata-e-tuk-i-putin-e-velik.com

Заради идиоти и параноици новина, която гласеше, че данъка за стари коли ще стане до 1000 лв беше споделена над 3000 пъти във Фейсбук.

Пийте си хапчетата, дишайте чист въздух и се борете срещу пропагандата на външни сили, които ни се присмиват с фалшиви новини.

К.Зарев
К.Зарев

Тя цялата сатия е пълна с грешки (правописни).

тор
тор

след опелото и след 40те дни щели да му струват за бог да прости

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Има няколко неща, с които човек не си прави шеги!!!

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Сега схванах, показваш правописна грешка, пфу.

Гринго
Гринго

Докато изкукуригалите учени догонят космическото „писмо в бутилка“ след като им сменят хапчетата понеже явно старите не им действат вече и са им увредели мозъка безвъзвратно! Ние може да се насладим на The Predator 2018

Comet 67p
Comet 67p

Звездно платно⛵ което се върти по нестабилната орбита по голяма си дължина.??

Но на този странен астероид ще са му необходими хиляди години за да напусне Слънчевата система.

Те вече не могат да го открият откакто мина зад Юпитер също като комета 67р(youtu. be/Mm2YMuniQjs)

Международен екип от учени не успя да открие мистериозния астероид Oumuamua в тази точка на космоса, в която според изчисленията трябва да е сега.

Докладът е публикуван в списание Astrophysical Journal.

Comet 67p
Comet 67p

wikipedia: ʻOumuamua appears to have come from roughly the direction of Vega in the constellation Lyra. И момета 67р идва от планета около слънце Вега ,съзвезди Лира значи са съседи (омуамуа?) и ?(67p) Ексцентричност над 1.0 означава, че даден обект надвишава скоростта на бягство на Слънцето, не е свързана със Слънчевата система и може да избяга до междузвездното пространство. Докато ексцентрицитет малко над 1.0 може да бъде постигнат чрез срещи с планети, както се случи с предишния рекордьор, C / 1980 E1, Екрсрцентритета на Oumuamua е толкова висока, че не би могъл да бъде получен чрез среща с някоя от… Виж още »

Comet 67p
Comet 67p

wikipedia :
Считайки за правилното движение към слънце Вега, това щеше да отнеме „Оумумау 600 000 години, за да достигне Слънчевата система на Вега.

Но като близка звезда Вега не би била в същата част на небето по онова време.

Обаче като изчезна зад Юпитер и повече не се появи значи е преминал през някой ?портал и скоро ще е вкъщи.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Според мен са виновни американците, рептилите, гейовете, демократите и евроатлантиците, да не забравяме евреите, ватиканците и капитализма.

Няма друго обяснение, само Путин е прав.

Мда…

Comet 67p
Comet 67p

Забравяш: кемтрелса шеип шифтинг боб лазар и 9 кораба на сиви? в site4 в зона51 нацисти под антарктика атлантида Нибиру Вавилонската кула финикиски знаци Сатоши Накамото Кралкото семейство в англия Пума пунку Стоенхендж Египетските пирамиди Сфери излитащи от Слънцето Лъчо ? в бан Стенли ? Семейство Гъби? били толкова устоичив и толкова разпространени по Земята че управлявали всичко Вторник Лобсам Рампа : Още един ден преход, братя мои и ще видите колесницата на древните. – каза гласът. Тази нощ преспахме на топло и в комфорт осигурен ни от тази Скрита Земя. Успяхме да си починем добре в легло от мъх,… Виж още »

Comet 67p
Comet 67p

Shter.io е внука на Баба Ванга – знае че комунизма ще бъде ликвидиран ама кои е комунист ? олигарсите в русия са си жестоките капиталисти в китай в най-високото нива в партията се назначават само капиталисти – вчера са назначили джак ма. Само зад окена има 80 милона комунисти на социални помощи/купони за храна. продължение: Инвазия Казаха ни, че Тибет щял да бъде нападнат и завзет, а нашествениците комунисти ще бъдат нещо като болест върху тялото на планетата. Казаха ни, че в крайна сметка комунизмът ще бъде ликвидиран и в последвалата епоха всички видове създания ще могат да общуват и… Виж още »

Comet 67p
Comet 67p

И така, ние стояхме пред кораб с цилиндрична форма, който бе дълъг над 100 м. и широк около 20. Широка платформа ни отведе от земята до вътрешността. Докато отивахме към кораба ни посрещна човек със среден ръст, но доста широкоплещест. Той докосна сърцето си като жест към Високия и за момент те се спогледаха все едно си предаваха телепатични съобщения. След това широкоплещестия се обърна към нас и ни махна да го последваме. По примера на нашия водещ лама Минджиар Дондуп всички ние първо се обърнахме към Високия, докосвайки сърцето с дясната си ръка, след което се поклонихме и последвахме… Виж още »

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Така е 1!11!!11 Верно е !!!11!!1 БАЛГАРИЯ НАТ СИЧКО!!!1!!1!

микгугс
микгугс

Статията е много добра, има хубав подход. Браво!

Comet 67p
Comet 67p

Както са тръгнали да подреждат 1.2.3. и кратки изречения всички статии ще са хубави ; ама иска занимавка.

Comet 67p
Comet 67p

Боб Лазар твърди, че в S4 се помещават 9 дискообразни космически превозни средства. Задачата на учените била да изследват в детайли летящите чинии и по-специално – задвижващата им система. От своята дейност в S4, както и от документите, до които имал достъп, Боб Лазар бил абсолютно сигурен, че дискообразните летателни апарати са с извънземен произход. След внимателното изследване на задвижващата система на летящата чиния, върху която работел той, бил напълно убеден, че човек не може да създате нещо подобно, имайки предвид технологичното ниво, до което сме достигнали. А и не било логично правителството на САЩ да наема група водещи физици,… Виж още »

Comet 67p
Comet 67p

зона51 ; как се самоизмъчвал и накрая се е самоубил със струна от пияно. Боб Лазар(6722-MAJ ниво 22 в mj-12 като него само 12 човека в s4) как е минал без струна ? Фил Шнайдер – правителствен геолог и инженер, с над 17 години опит в работата си с „Черни проекти“, е безспорно една от най-важните личности в съвременната история. През септември 1995 г., той прави изложение на програмата за Нов световен ред и как тя се свързва с извънземни. По време на тази реч, той представя веществени доказателства – извънземни метали и артефакти, в допълнение и на снимки, за… Виж още »

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Ако извънземните раси не бяха дружелюбни или разбиращи, щяха да ни приключат проекта много бързо, повярвай ми.

Аз вярвам, че те просто искат да видят докъде ще стигнем в глупостта си кат охора. Никога не е късно да се променим.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Има противоречие:

„Πo-мaлĸo oт шecт мeceцa, cлeд тaзи пpeзeнтaция тoй e бил нaмepeн мъpтъв в coбcтвeния мy aпapтaмeнт c eднa cтpyнa oт пиaнo, yвитa oĸoлo вpaтa мy, a тoзи cтил нa yбивaнe e ĸлacифициpaн, ĸaтo вoeнeн мeтoд.“

а след това четем:

„Шнайдер е бил прострелян и убит при самозащита.“

Всичко изглежда на добре скалъпена и съчинена история от ГРУ-сателитите в България – Бултаймс и други подобни.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Поредната пропагандна история, която се мъчи да изкара хора от реалните проблеми на това общество – липсата на правова държава, нереформираната съдебна система, ефективно правораздаване, липсата на толерантност и състрадание и мнозинството от бедстващи хора в Близкия изток и Африка, на които им се отказва убежище.

Цялата история на онзи за извънземните е добре скалъпен фалшивика, това са хора търсещи внимание и осребряващи след това това внимание: https://www.linkedin.com/pulse/phil-schneider-his-mental-illness-ssi-norio-hayakawa

Comet 67p
Comet 67p

it.dir. bg/nauka/otkriha-ozonov-sloy-na-venera на Венера Това наистина бе впечатляващо, а ние продължавахме да се движим без никакъв усет за скорост, изпреварвайки самата светлина. Не можех да разбера как могат да маневрират при подобна скорост. Отговорът на този въпрос бе, че всичко се извършва автоматично. Бяхме като омагьосани, стоейки на местата си и гледайки навън. Виждахме ивици от светлина на черния фон, цветовете блестяха и се сменяха постоянно. Впоследствие цветовете станаха „по-нормални“. Черното премина в лилаво, а то в червено-кафяво. След това стана алено червено. После отново започнахме да виждаме точици от светлина зад нас. Звездите бяха сини и зелени, а тези… Виж още »

Agentpat™
Agentpat™

С други думи – здраво те тресе джендеризма. Нали?

ngc-bg
ngc-bg

Поредната статия, о*рана масово с коментари на инфантили, тролове и платени драскачи, имащи политически цели с „творениета“ си.
Няма ли как да бъдат изхвърлени от тук? Хората искат да видят нормални мнения / разсъждения, а не това!

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

К’во значи „нормални“ мнения? Отвори коментарните рубрики в чуждестрани страници и ще видиш за какво иде реч. Смени си снимката от 90’те

ngc-bg
ngc-bg

А бе смешко неандерталска, ти имаш ли знанието да прочетеш „за какво иде реч“ на чужд език в „чуждестрани страници“? Защото такова тролене като твоето, никой не търпи в който и да е „чуждестранен“ тех сайт! Вижда се че и родният ти език ти куца, а интелектуалният ти багаж стига само да се запишеш и водиш на отчет за проиведени пропагандни постове тук и там. Какъвто и nick-name да ползваш си личиш(смърдиш) от километри – долнопробният стил, липсата на речников запас и троленето. Снимката си е моя и аз решавам дали да я ползвам. Тя може да е от преди… Виж още »

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Така е, верно е, ползвам цели два ника, огромно престъпление на фона на милионите маргинализирани псувни, закани, обиди и тем подобни. Според мен си от малък град и живееш в 90-така, така си мисля. За това колко ми е богат речника сигурно говори и книгата, която издадох. Иначе успех в малкия град, в който отдавате толкова голяма стойност на интернет коментарите, пак нещо от миналото, защото в модерните страници масово вече ги изключват.

Знам те кой си
Знам те кой си

Ники, ще ме прощаваш, ама не си прав. В англоезични страници в момента е пълно с тролинг за Тръмп под теми, които нямат нищо общо. Тука има хора дето пускат по 20-30 коментара един след друг, отваряйки на себе си и пишейки абсолютни фантасмагории. Гледам го тоя, че въпреки, че ми прилича на луд, поне се опитва да ги контрира или иронизира, което все пак е нещо. Според мен не би писал подобни мнения, ако не беше провокиран. Често съм виждал хора, които си правят гаргара ей така за забавление, да покажат колко ниско са онези иодити. Айде, кажи си… Виж още »

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Бинго, ама кой да се сети. „Според мен не би писал подобни мнения, ако не беше провокиран.“ – днеска спорих с човек, който твърди, че Бойко Борисов е разследван за трафик на Хашиш от Мароко. Трябваха ми половин час да обясня, че източника е страница с фалшиви новини, но дори и след детайлния разговор от половин час, отсрещната страна не беше сигурен. В статиите масово се пускат неумишлено и умишлено мнения, която имат ясна цел да провокират, как се отговаря на това според теб? С разум? Съжалявам но ми писна цяла седмица да вися по час и половина на магистралата… Виж още »