Шефът на американското разузнаване отрече за съществуването на PRISM

0
39

След изнесените материали от Washington Post и Guardian за това, че Вашингтон и по-специално Националната агенция по сигурност (National Security Agency, NSA) на САЩ са осъществявали контрол и следили граждани посредством големите интернет компании (нещо, което те отрекоха) и Verizon (чрез получаване на мета-данни за разговорите на милиони американци), световните медии не спират да разискват случая, да правят догадки – къде логични, къде не толкова – за мащабите на шпионския скандал и тайната програма PRISM (PCWorld даже излезе с материал озаглавен „Как да предпазите компютъра си от следенето на PRISM“).

Един от най-важните хора в американските тайни служби – директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър – бе един от най-търсените за интервю хора тези дни.
През март Клапър бе разпитван от сенатската комисия по повод на някои спекулации, че NSA осъществяват контрол и следене над американски граждани. „Събира ли Агенцията, каквато и да е информация въобще за милиони или стотици милиони американски граждани?“, попита тогава сенатора от Демократическата партия Рон Уайдън Клапър. „Не, господине“, му отговори последният.

Тези дни Клапър отново влезе в центъра на вниманието покрай разкритията за секретната програма PRISM и твърденията, че Вашингтон е осъществявал следене чрез девет от големите интернет компании в САЩ. Той отрече за съществуването на PRISM като посочи, че има доста неточности в разкритията на Post и Guardian.

Според Клапър това, което съобщават двете медии, всъщност е процес на събиране на информация по правилата на „Секция 702“ от Закона за следене от страна външното разузнаване (Foreign Intelligence Surveillance Act, FISA), мярка действаща от края на 70-те години на миналия век и получила сериозни промени след атентатите от 2001г. в Ню Йорк.
Клапър заявява в специално издадено по случая съобщение, че въпросната мярка не засяга американски граждани в или извън пределите на САЩ и че информацията, придобита от Секция 702, е една от най-важните и ценни за външното разузнаване и се ползва за защита на страната от заплахи отвън. Той уточнява все пак, че наскоро Секция 702 е преработена от Конгреса на САЩ, без да дава подробности по това. Клапър завършва с това, че разкриването на действията предприемани във връзка с въпросната законова мярка са наказуеми и се рискуват важни защитни механизми, обезпечаващи сигурността на американците.

Споровете около новината за следенето над мирни граждани от страна на американското и британското правителство разбуни сериозно духовете в двете държави. Интернет пространството, традиционните медии, неправителствени организации и държавници обсъждат сериозните обвинения към Вашингтон и Лондон. Особено утежняващо ситуацията е разкритието, че въпросното следене се осъществява от 2006 или 2007г. насам.
Дали ще има някакви последствия за отговорните лица по случая или не и доколко истина има в изнесените дотук материали и догадки, предстои да разберем в следващите седмици и месеци.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари