9.5 C
София

Шефът на Европол също не одобрява защитата на интернет комуникациите

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Шефът на Европол се присъедини към американските си колеги от Федералното бюро за разследване (ФБР) и британските шпиони от GCHQ, според които все по-широкото разпространение на крипто защити в Интернет представляват проблем за силовите структури и правораздавателните органи на много държави. Според Роб Уейнрайт тази защита на комуникациите е довела до „значителна вреда на възможностите“, която е пречка за правораздавателните структури да се борят с посегателствата в Интернет, в това число и с тези, които са в помощ на екстремистки групи.

В разговор с 5 Live Investigates, Уейнрайт споделя, че защитените с криптометоди комуникации на екстремистите са се превърнали в съществена част от екстремистките мрежи. „Това се превърна в може би най-големия проблем за полицията и силовите структури в опитите им да се борят със заплахите от страна на терористите. Това повлия на самата природа на контратерористичната дейност – от такава, която традиционно можеше да разчита на добри възможности за наблюдение на комуникациите до такава, която вече не доставя подобни възможности“. Уейнрайт сподели, че е разочарован от увеличаващото се ниво на криптиращи възможности на различните приложения за комуникация и при смартфоните. „Разочаровани сме от позицията, заемана от тези компании и това само поставя допълнителни проблеми в опитите ни да поемем контрол над комуникациите на едни от най-опасните хора, които нарушават законите в Интернет“, споделя със съжаление Уейнрайт.

Уейнрайт разкри, че Европол подготвя организирането на специално звено в европейската полицейска служба, наречена European Internet Referral Unit, което ще е натоварено с мисията да идентифицира и премахва интернет сайтове, които се използват от екстремистки организации, и сподели своето мнение, че има нужда от преразглеждане на сегашните законови разпоредби и ограничения по отношение на следенето.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини