Шефът на ФБР се разсърди, че Apple и Google искат да защитят потребителите си

1
19


Докато специалисти по информационна защита, правозащитни организации, които са против ограничаването на свободите ни в Мрежата и обикновени потребители, приветстват с одобрение мерките, които Google вземат по отношение обезпечаване на защитата на комуникациите на потребителите на своите платформи, други недоволстват и сумтят.

Като например шефът на Федералното бюро по разследване на САЩ Джеймс Коуми, който тази седмица размаха пръст срещу криптирането на връзките и комуникациите на услугите и продуктите, които предоставят вече Google и Apple.

„Ще дойде ден – такъв всъщност е всеки ден в този бизнес – когато ще е от огромно, жизненоважно значение, да можем да получим достъп – с одобрението на законодателните органи – до устройството на похитител, престъпник или терорист. Аз просто искам да съм убеден, че може да проведем нормален разговор по темата, когато този ден настъпи. Няма да понеса деня, в който хората ще ме погледнат в очите и ще ми заявят: „Как така не може да спасите това дете? Как е възможно да не може да направите това“, заявява Коуми.

Наскоро Apple взе решението да промени стратегиите за криптиране на файловете на потребителите в iOS 8, като вече самата компания няма как да получи достъп до крипто ключовете. Освен това, подобен ход се очаква да осъществи и Google по отношение на Android устройствата. Това изглежда обаче въобще не е по вкуса на Коуми и колегите му. „Аз вярвам искрено в правотата на закона, но също така вярвам, че никой в тази страна не е над него. Смущава ме, че има компании, които налагат политики, които ще позволят на хората да се поставят над закона“, заявява той.

Коуми прави и любопитно разкритие – ФБР обсъжда въвеждането на нови криптометоди с Apple и Google, които обаче не разкрива точно какви са.

В думите на Коуми вероятно има правота, но нарочното оставяне на дупки в сигурността на услуга или продукт, за да може силовиците да ги ползват когато и както искат не само противоречи на правото ни да пазим своите лични данни, правото ни да притежаваме пространство, което си е лично наше и неприкосновено от външна страна, но и ще означава, че тези „дупки“ ще може да се използват и от злоумишленици.

„Разбирам, че след разкритията на Сноудън, „махалото почна своето движение“. Това, което ме притеснява е, че вече има индикация за нас като страна и за отделните хора, че това махало се движи прекалено бързо“, завършва Коуми.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pland
pland

Ц-ц-ц-ц…Ами то има и други,освен гугъл и епъл бе ей,аланкоолу…А и има вече ром-ове,които ти предлагат да си криптираш всичко исамо ти да си знаеш ключа.Андроид вече не е това,което беше.И с право.Гугъл знае,че ще загуби много,ако продължава така и не иска вече,както и епъл.
А и се задава Убунту за смартфони…а там май няма начин за договорки…Там можеш да го провериш от-до…И Гугъл знае това,въпреки,че Андроид се води отворен.Ама май само се води.