Шефът на Box: Националните „облаци“ ще фрагментират системата

0
47


Според шефа и създател на облачната платформа за споделяне и обработка на данни Box Арън Леви, скандалът около PRISM и действията на Агенцията за национална сигурност на САЩ не трябва станат причина за ограничение на информационния поток от данни и разрушаването на „облака“.

Леви сподели своето мнение, коментирайки предложенията направени от Еврокомисията за промяна на действащите в момента мерки за защита на данните, което ще доведе до запазването им в границите на Евросъюза или отделните сттрани-членки, от които идва съхраняваната информация.

Старият континент обаче не е единственият, който иска затягане на мерките за контрол на данните във виртуалното пространство. Подобно желание бе демонстрирано и по-рано през годината от Бразилия.

„Явно е, че стореното от АНС е неприемливо и лошо“, заяви Леви на срещата Business Without Boundaries, провеждаща се в Лондон. „Не само действията им са нещо лошо, но и бездействието, което демонстрират пренебрегвайки всякаква прозрачност и омаловажавайки престъпването на нормите от тяхна страна“, допълва още той.  

Що се отнася обаче до планираните мерки от европейските политици, Леви заяви, че се страхува, че вземането на подобно решение може да доведе до фрагментирането (в оригинала: „балканизирането“) на облака. „Това ще е едно печално следствие от мерките – тази идея за регионални, правителствени или държавни „облаци“. В това не само че няма технологическа мисъл, но е и грешно от икономическа гледна точка“, сподели той.

Той даде за пример Box и факта, че на много от потребителите на услугата им се налага да споделят данни и работят с колеги, които се намират на друг континент, а това по думите му, може да се осъществи ефективно само с помощта на една открита платформа.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари