Изпълнителният директор на Nvidia Дженсен Хуанг направи колоритно сравнение за неприятните реалности, настъпили след края на бума в добива на криптовалути. Той определи сегашното състояние на пазара на видео карти като „махмурлук“, последвал своеобразния пир по-рано. Именно това е причината за натрупването от непродадени графични ускорители през последното тримесечие.

„Махмурлукът след бума в криптодобива ни изненада“, обяви Хуанг по време на презентация на финансовите резултати на неговата компания за Q3 2018.

„GPU криптобалонът беше труден за прогнозиране. Първоначално много хора купиха доста карти и това вдигна цените. Но когато през декември 2017 г. цената на биткойн падна наполовина и другите валути се поизчерпаха (т.е. вече не беше доходоносно да ползваш карти за добива им), хората спряха да купуват ускорители“.

За тримесечието Nvidia отчете по-лоши показатели от очакваното и пазарът реагира веднага: акциите на компанията паднаха с цели 15 процента което на практика свали пазарната ѝ капитализации с над 20 милиарда долара.

Nvidia обаче ще се опита да компенсира това с добро представяне на своите професионални видео решения, датацентровете и технология за умни коли.

„Въвеждането на Turing беляза огромен скок в коммпютърната графика и изкуствения интелект“, посочи Хуанг.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
6 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
JabataЖороаз123аззПенчо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kuku
kuku

алчността ви изигра пак лоша шега, ся изкуствено държат цените високи искат да ги продадат на цени от времето на биткойните

Petko
Petko

Много точно казано!

biykondenzatorapoglavata
biykondenzatorapoglavata

Колко пък да е добро с дефектиралите карти от висок клас и 60 кадъра на 2к резолюция с включен ray tracing за ускорител на цена 2500 лева..

Ivan
Ivan

За съжаление 60 кадъра ще изкаш ако използваш най-ниския пресет. В Battlefield V с включен DXR на Ultra, RTX 2080Ti вади средно 49 кадъра в секунда. 😉
И това е при 1080p, при 1440p числата падат до 34…

азз
азз

Биткойна, етереум у другите подобни са в историята. Да видим кога (и какво) ново ще измислят.

Dido
Dido

Edin poznat izgorq s nad 8000 lv ot pokupka na 3 rtx 2080 ti defektni I toz lainar mi govori vreli nekipeli…

Безкомпромисен
Безкомпромисен

Интересно как е изгорял като са с по 3 години гаранция…

Пенчо
Пенчо

сигурно в буквалния смисъл са изгорели…

азз
азз

В гаранция са, ако НЕ ги ползваш за копане на криптовалути. Иначе като почнат да ги „овърклокват“, „ъндърволтват“, флашват с нестандартни firmware – нормално да „изгори“.

Жоро
Жоро

И как разбираш че картата е овърклокната и ъндърволтната или всякакви такива простоти ?Като особенно на нвидия параметрите съм им зададени и не можеш да флашваш биоса.

аз123
аз123

Ха сега да видим: Ако от “копането” на криптовалути има смисъл… защо производителите на “копачки” ги продават, а не “копаят” с тях, след като те (копачките) по пътя на логиката – би трябвало да струват по-малко, отколкото можеш да изкараш с тях „копаейки“?

Jabata
Jabata

Най- добре е да вземат да си изкопаят гробоветв…