Какво ли не получава днес интернет свързаност. Преди „глупави“ устройства „поумняват“ и получават възможност за мрежова свързаност, събират данни и ги пренасят, говорят си с други смарт обекти, контролират домовете, здравето, живота на човек. Всичко това обаче няма да доведе до нищо добро, ако хората, помагащи за възхода на „Интернет на нещата“ не започнат да проявяват повече отговорност. Това е убеждението на Радж Самани, съветник към Центъра за борба с киберпрестъпленията към Европол и главен технически отговорник в Intel Security.

„Това е интернет на уязвимите неща. Отидете и питайте всеки на тази сцена: каква информация свързвате? Какво ще направите, за да обезпечите сигурността на тези данни и да защитите устройството? Това, с което ще се сблъскате са празни погледи“, споделя той в интервю с The Register по време на MWC 2017 в Барселона, където той беше гост. „Никой не мисли как защитавате устройството“, убеден е Самани. Той споделя, че вече се наблюдават огромни проблеми с мобилните приложения – нещо, което на свой ред може да създаде сериозен проблем с разпространението на свързаните устройства. Така например, според доклад на Intel Security, публикуван наскоро свидетелства за премахването на 4000 приложения от Google Play само през миналата седмица, и то без всякакво уведомление за това. В същото време тези приложения са инсталирани на 500 000 устройства и все още активни, поставяйки потребителите на тези устройства и сигурността на данните им в риск, на незапушени уязвимости или изложени на зловреден код. Пример за едно такова устройство, което е било наскоро премахнато от магазина на Google е троянизирана версия на Instagram, която крадяла пароли.

Самани споделя, че наскоро е видял някои наистина странни IoT устройства, като проект за тест за бременност, който туитва резултата си и свързана с Интернет ролка за тоалетна хартия, която уведомява човек, когато хартията на нея свършва. Той е убеден, че преди да бъде залят пазара с повече такива продукти, трябва да бъдат наложени правила, които да държат компаниите, които пускат тези продукти отговорни, като според него те вече са започнали да избягват отговорност при загуба на данни в споразуменията за ползването на услугитв им. „Нека пазара да реши. Ако искаш интернет свързана ролка за тоалетна хартия, добре. Въпреки че аз не бих ползвал банята ти. Но трябва да проявяваме благоразумие“.

„Имам две деца и истински съм притеснен за това какво ще означава конфиденциалността за тях в бъдеще, ако не се погрижим за сигурността на тези устройства. Защото всяка крачка, която те правят ще бъде проследявана. И това ще бъде заключено. То ще отиде някъде в облака и използвано от кой знае кого. Така че е нужно да започнем да бием барабана отсега“, обяснява Самани.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари