fbpx
19.6 C
София

Шифърът на Зодиакалния убиец е разбит след 51 години неуспешни опити

Най-четени

Кодирано съобщение, изпратено от брутален сериен убиец, който никога не е заловен, е разбито 51 години след като е изпратено. Заподозреният мъж, познат като Зодиакалния убиец, е убил поне пет души и е опитал да убие още поне двама – през 1968 и 1969.

По време на „дейността си“ Зодиак изпраща до медиите серия от писма, в които поема отговорност. За да докаже автентичността на твърденията, в тях са включени непоказани детайли и доказателства от убийствата.

През август, 1969 година изпраща три почти идентични писма до три вестника от района на Санфранциския залив. Във всяко писмо има една трета от криптограма с 408 символа. Според Зодиак, разбиването и ще разкрие неговата самоличност. Заплашил е, че ако вестниците не публикуват писмата, той ще убие отново.

След около седмица, двойка от Калифорния разбива шифъра. Зодиак е написал, че събира роби за живота си след смъртта и няма как да разкрие самоличността си, защото това ще навреди на плановете му.

През ноември, 1969 година, след още поне две убийства, изпраща писмо до Сан Франциско Хроникъл с нов пъзел. Криптограмата става известна като Z-340.

От този момент нататък, всякакви хора са се опитвали да разгадаят шифъра, дори служители на ФБР. Едва тази седмица, 51 години по-късно, международен екип успява да го направи.

Какво пише в криптограмата след като вече е разшифрована:

НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ ДОКАТО СЕ ОПИТВАТЕ ДА МЕ ХВАНЕТЕ ТОВА НЕ БЯХ АЗ В ТЕЛЕВИЗИОННОТО ПРЕДАВАНЕ, КОЕТО ПОКАЗВА НЕЩО ЗА МЕН АЗ НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ ГАЗОВАТА КАМЕРА ЗАЩОТО ЩЕ МЕ ПРАТИ В РАЯ КОЛКОТО ПО СКОРО ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ ЗАЩОТО ВЕЧЕ ИМАМ ДОСТАТЪЧНО РОБИ КОИТО ДА РАБОТЯТ ЗА МЕН ТАМ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НЯМАТ НИЩО КОГАТО ОТИДАТ В РАЯ ЗАРАДИ КОЕТО СЕ СТРАХУВАТ ОТ СМЪРТТА АЗ НЕ СЕ СТРАХУВАМ ЗАЩОТО ЗНАМ ЧЕ НОВИЯТ МИ ЖИВОТ ЩЕ Е ЛЕСЕН

Споменаването на телевизионното шоу и газовата камера е свързано с обаждане до токшоу по KGO-TV, месец преди изпращането на шифъра, в което някой се представя за Зодиак.

„Имам нужда от помощ. Болен съм. Не искам да отида в газовата камера.“, казва той.

От ФБР в Сан Франциско потвърждават, че екипът е решил правилно криптограмата след проверка.

От изявлението става ясно, че случаят продължава да е отворен. Въпреки че са минали десетилетия, търсенето на справедливост продължава. Заради продължаващото разследване и от уважение към жертвите и техните семейства, ФБР няма да да коментира повече темата към момента.

Що се отнася до самия шифър, той е на принципа на транспозицията. Повечето модерни шифри днес разчитат на математиката, за да се разбъркат съобщенията. Транспозицията се използва от древността, за да се пренаредят символи или групи от символи по предварително определени правила.

В случая най-вероятно пренареждането се е случило чрез манипулация на триъгълни секции от съобщенията, които са написани в правоъгълна форма.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини