Бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид сподели пред „Уолстрийт джърнъл“ убеждението си, че в следващите няколко години ще станем свидетели на все по-засилващ се контрол над социалните мрежи. Коментарът му идва на фона на заведено от федералното правителство на САЩ антимонополно дело срещу Facebook и засилващ се натиск над социалните медии в навечерието на изборите за президент на Щатите. Интерес обаче буди друга реплика на Шмид в същото интервю.

Ерик Шмит отдавна вече не е част от Google, но остава един от големите инвеститори в компанията. Той неведнъж се изказва остро срещу този тип сайтове, но този път отива крачка напред с изразеното от него мнение, че социалните мрежи представляват „мегафон за идиоти“.

„Контекстът на социалните мрежи, служещи като мегафон за идиоти и побъркани не е това, в което искахме те да се превръщат“, споделя Шмид по време на виртуална конференция, в която се включи. „И ако индустрията не се заеме сериозно със ситуацията, ще има регулации“.

Шмид защити също така бившата си компания в обвиненията на законодателя, че тя упражнява монопол на пазара по отношение на интернет търсенето. „Бих бил внимателен относно аргументите, изразени в документите. Просто не съм съгласен с тях. Пазарният дял на Google не е 100%“, убеден е той.

Освен антитръстовите обвинения към Facebook и другите големи компании, социалните мрежи са подложени на натиск заради неуспеха им да се справят с дезинформацията на техните страници, езика на омразата и политическия „черен PR“. От дълго време тече дебат за промяна в т.нар. „Секция 230“ в американския Закон за запазване на приличието в комуникациите от 1996. Според въпросната част от закона социалните мрежи, като Facebook и Twitter не биват считани за издатели на съдържание и в този смисъл не носят отговорност за това, което се публикува на техните платформи от потребителите им. Но според критиците на Секция 230, тези компании всъщност се намесват в изказваните становища (цензурирайки публикации или с гоненето на потребители от сайтовете), заявявайки позиция, базирайки се на свои собствени критерии или спазвана политическа линия. А в случаите, в които биват провокирани от трети страни да действат, те отказват, аргументирайки се с текста от секцията в закона. Това, според някои им дава прекомерна власт и силата да манипулират общественото мнение.

3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари