fbpx
15.5 C
София

Шофьор на камион e хванат в опит да внесе контрабандно компютърни компоненти в Китай на стойност 3,8 млн. долара

Този път нарушителят дори не се опитал да ги привърже към тялото си

Най-четени

За четвърти път в рамките на три седмици някой е хванат в опит да вкара контрабандно електроника в Китай, за да се възползва от значителните разлики в цените и да избегне данъците върху вноса. Последният случай е най-големият арест в Хонконг от пет години насам, но техниката на извършителя е била далеч по-малко изобретателна от предишните опити.

Тази седмица властите в Хонконг съобщиха, че са заловили най-големия опит за контрабанда на електронен хардуер в Китай от 2018 година насам. Съобщението идва само няколко дни след три други неуспешни опита за прокарване на чипове в страната от Макао.

61-годишен шофьор на камион се е опитал да вкара контрабандно електроника на стойност 30 млн. хонконгски долара (около 3,8 млн. щатски долара) през контролния пункт Ман Кам То от Хонконг в континентален Китай. Опитите за прекарване на устройства като процесори или смартфони през китайските митници, за да се избегнат митата, станаха често срещана практика през последните няколко години, тъй като в континентален Китай те са по-скъпи, отколкото в много други държави. Инцидентите се случват предимно на контролно-пропускателните пунктове, граничещи с Хонконг и Макао, поради икономическите различия между тези две територии и континенталната част на страната.

През март митническите служители на контролно-пропускателен пункт в Макао осуетиха три отделни подобни опита. Последният е свързан с мъж, който бе прикрепил към тялото си 239 процесора на Intel. Няколко дни по-рано, друг мъж се бе опитал да скрие 84 SSD диска в тротинетката си. В средата на март друг човек пък се опита да пренесе контрабандно 160 процесора, като ги прилепи към себе си.

Скриването на контрабандните стоки под дрехите изглежда е популярна стратегия. През 2017 година жена в Шънджън (вероятно идваща от Хонконг) неуспешно опитала тази техника със 102 iPhone-а. Друг инцидент в Хонконг през 2021 година включва метода с 256 процесора на стойност 123 000 долара. Миналата година жена, пътуваща от Макао, се опитала да използва фалшив бременен корем, за да скрие 202 процесора на Intel и няколко iPhone.

Последният инцидент в Хонконг не включва никакви фантастични схеми, които привидно така или иначе не работят, въпреки че не е ясно колко контрабандисти успяват да избегнат разкриването. В края на краищата, честотата на тези случаи показва, че това е доходоносен бизнес.

Във всеки случай количеството хардуер, което шофьорът на камион от Хонконг се е опитал да внесе, е било твърде голямо, за да го прекрепи към тялото си, затова просто го е опаковал в сандъци и е излъгал какво има в тях. Шофьорът имал около 30 дървени сандъка, обозначени като електронни екрани, за които вероятно се плащат по-леки данъци при внос. Рентгеновото сканиране обаче показало, че сандъците съдържат почти 510 000 части от оборудване, включително процесори, дискове за съхранение, лаптопи и смартфони.

Въпреки че контрабандистът е бил арестуван, той вече е пуснат под гаранция в очакване на разследването. Максималното наказание за престъплението е глоба от 2 млн. хонконгски долара (около 254 хиляди щатски долара) и седем години лишаване от свобода.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини