Шпионира ли личните ви чатове вашето приложение за разговори?

7
3188
Джамел Агауа, глобален изпълнителен директор на Rakuten Viber

Управлението на потребителските данни се превърна в широко обсъждана тема в последните седмици. За много интернет гиганти, данните са основен актив. Социалните платформи и приложенията за разговори изискват потребителите им да споделят в тях данни и информация за себе си. Повечето правила за ползване на платформите сочат, че потребителите разполагат с пълен контрол върху цялата информация, която публикуват и върху споделянето ѝ. Въпреки това, става ясно, че платформите на практика управляват тези данни и го правят по начин, който изцяло компрометира сигурността на потребителите.

Тези платформи са златни кокошки за данни, съхраняващи най-ценните спомени в живота ни, които осъзнато сме споделили със семействата и приятелите си.

Въпреки това, тази информация често се споделя с трети страни без знанието и съгласието на потребителите. Обръщали ли сте внимание на рекламите, промотиращи места за хапване на пица, които изскачат във Facebook фийда ви? Веднага след като сте писали на приятел, че искате да хапвате пица тази вечер? Това не е случайно, това е бизнес. Някои ще кажат, че подобни действия са в интерес на потребителя, защото получава достъп до съдържание, което действително го интересува. Но без да се замисля, мога да кажа, че най-голямата полза за социалните мрежи е, че могат да четат чатовете ви.

Изборът на правилното приложение за разговори много прилича на избора на точен партньор. Всъщност, връзката ви с любимото чат приложение е много интимна, защото него използвате за разговори с най-близките до сърцето ви хора. Трябва да сте сигурни, че можете да разчитате приложението да запази информацията поверителна и че няма да направи компромис с това при никакви обстоятелства.

Криптирането от край до край е технологичен термин. Той се върти в пространството отдавна, но много хора не разбират какво означава. С две думи, при криптирането от край до край съдържанието, което създавате – било то текст, снимки, изображения или гласово съобщение – изглежда като код от момента, в който се изпраща до момента, в който достига получателя. Това съдържание не може да се прочете по целия път от никого, дори от Viber. Щом информацията достигне реципиента, чатът не се пази на централните ни сървъри. Ако има проблем с доставката на съобщението, то ще остане криптирано за определено време. Докато не достигне получателя. Единственото устройство, което разполага с ключ за дешифриране на съобщението е това на получателя, а платформата на Viber няма достъп до този ключ.

Много приложения за разговори позволяват достъп до личните чатове през всеки браузър с име и парола.

Възможно е, защото всички съобщения се съхраняват на централния сървър криптирани. В този случай, криптиране от край до край отсъства, което автоматично излага данните ви на риск. Те могат от криптирани за пращане до приятели и семейство, да станат достъпни и четими за целите на рекламни кампании или споделени с трети страни без ваше съгласие.

В момента имаме нужда от платформи, които осъзнават важността на сигурността, и спазват поверителност. Те не трябва нито да четат, нито да споделят информацията ви. Приложенията за разговори с криптиране от край до край за всички 1:1 разговори, групови чатове и разговори, предлагат на потребителите достатъчно високо ниво на защита. Важно е тези приложения да нямат достъп до и да не могат да четат съобщенията, които техните потребители пращат. Тези мерки за сигурност следва да се прилагат по подразбиране без нужда потребителите да ги активират ръчно например. Сигурността и поверителността трябва винаги да са по подразбиране.

Фактът, че потребителите вече използват приложенията за разговори, за да се свързват с най-близките си хора, е причина да осигурим още по-високи нива на защита на информацията. Уверете се, че най-големите лобисти за криптиране от край до край на практика го прилагат по подразбиране. Само така ще знаете кога данните ви са защитени и кога се злоупотребява с тях.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари