Щатската армия изхарчила 6 милиарда долара за безполезна комуникационна система

0
36

През последните 15 години американската армия разработва нова система за комуникация, която да позволи по-добър обмен на данни на бойното поле. Информацията по време на война е един от най-важните фактори, тъй че не е чудно, че са положени толкова усилия. През годините разходите по Joint Tactical Radio System са стигнали 6 милиарда долара, но накрая се оказало, че разработката е безполезна, съобщи Gizmodo.

Системата JTRS имала за задача да замени всички технологии, които в момента се използват за комуникация по време на военни действия. Идеята била новата система да опрости работата с военните радиостанции, да намали цената им и да направи регулярното обновяване на технологиите по-просто. За съжаление нещата не се развили както било планирано.

Когато през 1997 година започнала работата по JTRS в щатската армия се използвали базови комуникационни станции, заемащи цял голям камион. Единственият резултат след 15 години работа и милиарди изхарчени долари била станция, тежаща 100 килограма, която също не е много практична на бойното поле.

Проблемът е в това, че междувременно частни компании разработиха технологии, които са със същите възможности като системата JTRS, но предлагат много по-ниска цена на устройствата и по-добра ефективност.

Междувременно някои части от американската армия въвеждат или вече са въвели апаратура и технологии, които са предназначени за масовия пазар, но са леко модифицирани. Някои бойни части използват смартфони, които са снабдени с особени криптиращи технологии, но в по-голямата си част не се различават от това, което ползва масовият потребители по света.

JTRS все пак би трябвало да влезе във военна употреба догодина.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари