Щеше ли да е по-добър Facebook, ако си плащахме за него?

13
586

Все по-често чуваме, че рекламният модел на Facebook, чрез който услугата се предлага успешно, е реалният проблем на компанията. Ако всички ние плащахме някаква месечна такса всеки месец, това щеше ли да промени нещо? Най-вече притесненията за поверителността, използването на информацията и прочие?

Попаднах на разговор на един от редакторите на Verge, Кейси Нютън, с директорите във Facebook и Instagram Андрю Босуорт и Адам Мосери. Разговорът се е провел на сцената на Code Conference във Финикс, Аризона.

Кейси Нютън:

Как ще отговорите на аргумента, че компаните, чийто модел е базиран на реклама, особено във вашия бранш, са принудени да предлагат продукти с противоречиви намерения? Щеше ли Facebook да бъде по-добър, ако се издържаше от абонаменти такси?

Андрю Босуорт:

Мисля, че това е леко подвеждащо. Ако има проблеми с базираните на реклама бизнес модели, ние трябва да работим директно върху тях. Трябва да се направи преглед на цялата картина. Не просто „Хей, какви ползи имаме, колко време сме отделили, какви са разходите за инвестиции, които харчим?“. Не съм виждал подобен пълен анализ до сега.

Адам Мосери:

Очевидно е, че вярваме в стойността, която създаваме. Някои хора не вярват и това е разбираемо. Винаги можем да спорим с аргументи. Ако приемем, че създаваме някаква стойност, трябва да сме горди с това, че предлагам тази стойност безплатно. Нали така? Можеш да използваш услугите ни, независимо дали имаш телефон за $1200 или не, дали живееш в Щатите, Еквадор или Япония. Няма значение.

Именно защото бизнес моделът ни е основан върху рекламата, ние можем да си позволим да предложим услугата на всеки, който поиска да я използва. Приходите ни идват основно от хора в развитите пазари, които могат да си го позволят. Лесно е да посочим някакъв аргумент в полза на приходите от абонаменти. Изведнъж обаче ще отрежем достъпа на голям процент от световното население. Ние често забравяме за това, но не трябва.

Андрю Босуорт:

Ако таксуваш хората пари, ще видиш регрес. Ние всъщност предлагаме услуга, която хората ценят, и то безплатно.

Вие какво мислите по темата?

  • Устройва ли ви да ползвате Facebook в замяна на предоставянето на определено количество информация?
  • Струва ли си тази размяна или просто попадаме в клопката, че FB е е най-наложилата се услуга за комуникация?
  • Бихте ли предпочели да заплащате някаква сума на месец, за да ползвате Facebook без реклами и без информацията ви да се събира?
  • Ако хипотетично се премине към този модел, какво е вашето предположение за размера на таксата?
  • Ще могат ли да си го позволят почти всички, ако не всички ползватели на социалната мрежа?

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
5 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Даниеле, на форум го обърнахте. Дайте пак новини, моля ви се. И тая профилна снимка е много странна.

Efix
Efix

Според мен не. За пример мога да посоча случая с Енциклопедия Британика и Уикипедия. Безплатният обяд е по-вкусен и питателен.

Мирослав
Мирослав

Със сигурност всяко платено нещо е по-хубаво от „безплатното“. Всъщност няма нищо безплатно. Дори в момента и Facebook не е безплатен. Плащаме си с данните които предоставяме и колкото повече се говори, че нещо е безплатно, толкова по-съмнително става то.

user
user

В грешка си …
Операционната система windows се заплаща но това не означава че тя е добра, с всяко обновяване което получавате все нещо се скапва.
Linux е напълно безплатна и е много по добра то windows, от 4 години използвам linux и никога до сега не ми се е случвало след като получа обновяване да се скапе/развали нещо.
Така че не винаги най известния продукт е най качествен.

Мирослав
Мирослав

„Така че не винаги най известния продукт е най качествен.“

Aз говоря по принцип.

Mного неща ни изглеждат безплатни, а не е така. Linux не прави изключение. Не съм запознат с казуса, но доколкото моята обща култура ми позволява, бих казал, че потребителите на Linux отделят много повече време за обучение по самата OS от тези на Windows. Което си е вид заплащане, във вид на отделено време, търпение и нерви. Всяко отдаване на енергия е вид заплащане. Парите са просто най – конвертируемият вид енергия измислен до сега.

djagi
djagi

„user“, а ти как разбра, че нещо се скапва при всяко обновление, след като не ползваш Windows? Освен това, не се заплаща, поне до това ниво, до което си ползваш и Linux-а, а на практика е поне до толкова безплатен (на практика). Как си установил, че едното е по-добро от другото, е абсолютно безсмислен въпрос – емпирично, ама друг път… Като цяло – аман от идиоти! Откога ползваш Линукс, откога „ти почерня задника“… @Мирослав е прав за това, че нищо безплатно няма, камо ли FB… Там „валутата“ е реклами и лични данни. Мен не ме интересува ФБ, освен в новините… Виж още »

user
user

„djagi“ В интернет е ПЪЛНО с статии които описват проблемите на winsows след всяко обновяване.
Към днешна дата Windows има 184 КРТИЧНИ Уязвимости в сигурността – https://www.cvedetails.com/vulnerability-list.php?vendor_id=26&product_id=32238&version_id=&page=1&hasexp=0&opdos=0&opec=0&opov=0&opcsrf=0&opgpriv=0&opsqli=0&opxss=0&opdirt=0&opmemc=0&ophttprs=0&opbyp=0&opfileinc=0&opginf=0&cvssscoremin=9&cvssscoremax=0&year=0&month=0&cweid=0&order=3&trc=933&sha=41e451b72c2e412c0a1cb8cb1dcfee3d16d51c44
и всички тези 184 уязвимости са над 9 то ниво.

Към днешна дата Linux няма нито една критична уязвимости в сигурността

https://www.cvedetails.com/vulnerability-list.php?vendor_id=33&product_id=47&version_id=&page=1&hasexp=0&opdos=0&opec=0&opov=0&opcsrf=0&opgpriv=0&opsqli=0&opxss=0&opdirt=0&opmemc=0&ophttprs=0&opbyp=0&opfileinc=0&opginf=0&cvssscoremin=9&cvssscoremax=7.99&year=0&month=0&cweid=0&order=3&trc=614&sha=27cc1be095dd1cc4189b3d337cc787289500c13e

В началото на този месец критичните уязвимости в сигурността при windows 10 бяха 151, след 20 дена вече те са 184.

И windows 10 била най добрата операционна система … да някой ден може да стане като се пренапише ядрото от самото начало и като стане отворена система.

It lumpen
It lumpen

Ние си плащаме, като гледаме и кликаме на спонсорираното реклами. Малко ли им е…?

assa
assa

Мислите си, че ако се плащаше месечна такса пак нямаше да се взимат данните без знанието на ползвателите?

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

щеше да е като джама на Майкрософт, плащаш си, те ти извиват ръцете, качеството никакво, крадат ти данните, следят ти трафика къде се връзваш кво правиш.. и те така, не винаги платеното е по-хубаво ..

TGR
TGR

Тези до такова ниво са се интегрирали навсякъде, че съм готов да си плащам да не ме следят и да седят колкото се може по-далеч от мен.
До къде стигнахме….

иБаси
иБаси

Когато си идиот ще си плащаш, когато не си фейсбоклука и сие, няма да получат информация за теб.

aaa
aaa

Щеше ли да е по-добре без facebook? Отговор – да!