fbpx
21.4 C
София

Ще бди ли изкуственият интелект за сигурността по време на Олимпиадата в Париж?

Най-четени

Въпреки силната съпротива от различни правозащитни организации, френското правителство изглежда категорично в намерението си да разреши използването на изкуствен интелект, за да бъде подпомогнато видеонаблюдението по време на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

Както съобщават от Reuters, властите са решени да разчитат на предимствата, които дава ИИ, тъй като системата е в състояние да разпознава „неестествено поведение“ и „преднамерени заплашителни действия“ чрез наблюдение на кадри от видеокамери в реално време. Като пример се посочва често срещаната ситуация по време на подобни събития, а именно струпването на тълпи от хора, при която е достатъчно само един човек да застраши безопасността на останалите, за да настъпи хаос.

Използването на изкуствен интелект по време на Олимпийските игри все още не е окончателно решено, но френският Сенат и Асамблеята гласуваха в подкрепа на законопроекта. Депутатът Стефан Мазар смята, че помощта на ИИ ще бъде необходима, защото „пред очите на целия свят страната ще трябва да се справи с най-голямото предизвикателство за гарантиране на сигурността в своята история“. Ако властта осъществи своите намерения, Франция ще стане първата страна в ЕС, която ще разреши законното използване на видеонаблюдение с изкуствен интелект.

Системи с изкуствен интелект бяха използвани и от катарските служби за сигурност по време на Световното първенство по футбол миналата година, като събитието премина без сериозни инциденти.

Както и се очакваше, всичко това срещна отпора на различни организации за защита на човешките права. Техните опасения са свързани със събирането и обработката на биометрични данни. От независимият френски административен регулаторен орган Национална комисия по информационни и граждански свободи (Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL)) подкрепиха законопроекта, поставяйки условието, че няма да се обработват биометрични данни. Въпреки това Даниел Льофер, съветник по политиките в организацията за цифрови права Access Now, твърди, че това не е възможно:

„Можете да използвате системата по два начина: за откриване на обекти или за анализ на човешкото поведение – последното изисква обработката на биометрични данни.“

Както съобщават от The Register, 38 правозащитни групи от страната се обединиха, за да публикуват отворено писмо, противопоставящо се на законопроекта, който в крайна сметка ще стане закон. Според тях той ще се превърне в „опасен прецедент и за други европейски страни“, тъй като оправдава използването на биометрично видеонаблюдение:

„Ако целта на управляваните от алгоритми камери е да откриват конкретни подозрителни събития на обществени места, те задължително ще улавят и анализират физиологичните характеристики и поведението на лицата, присъстващи на тези места, като позициониране на тялото, походка, специфични движения, жестове или външен вид.“, се казва в писмото.

Единственият начин, по който задвижваното от изкуствен интелект видеонаблюдение може да бъде спряно сега, е чрез оспорване на законопроекта в най-висшия конституционен съд на страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини