Американската космическа агенция представи своите проекти и сроковете за изстрелването на пилотирани космически кораби. По всичко личи, че през 2019 година може да приключи монополът на Русия на пазара за транспортиране на астронавти до Международната космическа станция.

През 2019 година пилотираните космически кораби Crew Dragon на компанията SpaceX и Starliner на компанията Boeing ще извършат първите си полети. След тестовите изстрелвания и началото на използването на тези космически кораби, NASA няма да има нужда от Роскосмос за транспортирането на астронавти до МКС. Дали с това няма да приключи съвместната работа на тези две държави в космоса?

Към днешен ден САЩ не може да бъде наречена абсолютен лидер в космоса. Виждаме, че държавата има огромни успехи в това направление: в частния сектор SpaceX осигури ниска цена на извеждането на полезни товари в космоса. В туристическия сектор Blue Origin и Virgin Galactic активно подготвят своите услуги за уникални мисии едва ли не в Слънчевата система. Но астронавтите както преди се извеждат в орбита според клаузите на договора с Роскосмос, а МКС си остава международен, а не американски проект.

Но през следващото десетилетие всичко може да се промени и космосът да се превърне в поле не само за икономическа, но и за идеологическа конфронтация. Точно както от времето на Студената война.

За своя сметка

След закриването на програмата Space Shuttle през 2011 година и до днес, NASA зависи от Русия. Агенцията плаща по около $70 милиона за място на кораба Союз. С тази ситуация трябва да се справят Boeing и SpaceX, космическите апарати на които съвсем скоро ще осигурят на астронавтите достъп до земна орбита.

На 18 август NASA съобщи,че експертите на агенцията са съгласни с плана на Илън Мъск за подготвянето на космическия кораб Crew Dragon, като първият пилотиран полет е планиран за 2019 година.

За да се убеди в безопасността на първия полет, NASA ще проведе още редица тестове и ако Crew Dragon докаже необходимото ниво на безопасност, новата космическа епоха ще започне за САЩ.

Boeing от своя страна, продължава активно да работи по Starliner. Компанията показа снимки на своя нов космически кораб, който заедно с Crew Dragon ще стане основата на пилотираната космонавтика на САЩ. Полетът на космически кораб с екипаж за МКС ще се състои не по-рано от средата на 2019 година.

Договорите с Boeing и SpaceX за разработването на космически кораби бяха сключени през 2014 година, но поради възникващите технологични трудности и високите изисквания на NASA, началото на тяхното използване все се отлагаше. Ако тази година всичко стане както е планирано, то само след година САЩ може да стане най-сериозната космическа сила. Тя ще може не само да засилва своето присъствие, но и да диктува условията за другите играчи от този сектор.

Двигателят на регреса

Ако целта на NASA е да получи пълна независимост в космоса, по пътя към тази цел има още два важни пункта, свързващи NASA с Русия. Това са руските ракетни двигатели РД-180 и съвместната работа в МКС.

Ракетните двигатели на РФ се използват в ракетата носител Atlas V, която се използва от САЩ и за изстрелването на военни сателити. Но на фона на влошаващите се отношения между двете страни, в един момент доставките на руски двигатели може да спрат и САЩ ще трябва да ги замени с нещо. Това е един от векторите в политиката на NASA. Необходимостта от замяната на ракетните двигатели РД-180 бе обсъдена от Конгреса на САЩ, с което въпросът от икономически се превърна в политически. В крайна сметка директорът на NASA Джим Брайдънстайн отбеляза, че „САЩ усърдно работи върху това, да престанат да бъдат зависими от РД-180“.

Върху двигателите, които са в състояние да заменят руските, работят Blue Origin и Aerojet Rocketdyne и е очевидно, че NASA планира да прекрати съвместната работа с Роскосмос и в това отношение.

Това положение на нещата може сериозно да се влоши с потенциалното излизане на САЩ от проекта МКС – една от най-гръмките теми в космическата промишленост тази година. По този начин NASA иска да икономиса 304 милиарда американски долара и да преориентира дейността си към Луната и по-далечни космически граници. Като се има предвид, че след излизането на NASA от проекта МКС, Космическата станция едва ли ще може да съществува самостоятелно. По този начин се отваря пространство за маневри: да се предложи нов вариант на МКС, например в орбита около Луната или да се работи върху вариантите на по-нататъшна експанзия в космоса. След като има собствени космически апарати за транспортиране на астронавти, САЩ е в състояние да преразпредели своето влияние в орбита. Това ще й даде възможност за запази своето лидерство в светлината на бързо растящите политически амбиции на Китай и Индия.

Какво следва

Скъсването с Русия засега не е официална цел на агенцията. Брайдънстайн подчертава, че NASA е отворена за съвместна работа. Но въпреки че партньорството с Русия е съвсем логично от технологична гледна точка, Москва и Вашингтон не могат да намерят общ език. Новият пакет от санкции срещу Русия не засяга космоса и американските власти дебело подчертават този аспект. Но и в тази област има дълбоки противоречия: ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин едва ли ще забрави направеното неотдавна пожелание на американците, че е по-добре да използва батут. Двете страни не могат да се споразумеят и за пълната забрана за разполагане на оръжие в космоса. А Пентагонът официално анонсира създаването на отделен вид космически войски, които могат да задълбочат разразилата се нова хибридна Студена война.

Напрежението може да спадне, понеже през месец октомври тази година е планирана среща в Байконур между Рогозин и Брайдънстайн. Страните заявиха, че са заинтересовани от съвместната работа, но не казаха в коя сфера. И още, САЩ не потвърди официално, че тази среща ще се състои.


Напълно е възможно, това да са последните преговори, в които Русия може да разчита на партньорски отношения. През следващите две-три години САЩ явно ще реши проблемите с транспортирането на астронавти в орбита и със замяната на руските двигатели. В този случай нейните позиции значително ще се засилят, а Роскосмос може да постъпи само по два начина. Или да се съгласи на каквито и да било условия – например на американски статут на планираната космическа станция в орбита около Луната, или да се откаже от партньорството. След като NASA стане изцяло автономна, едва ли ще е склонна на отстъпки.

През това време Lockheed Martin представи жилищен модул за дълбокия космос. Той е създаден на базата на товарния кораб Donatello, проектиран за МКС, но и досега неизползван. При размери 6х4,5 метра, в него могат да живеят астронавти в продължение на 1-2 месеца. Това е малко за полет до Марс (за тази цел компанията предлага пилотирания Orion), но този модул е идеален за въпросната лунна станция. В нея не се предвижда непрекъснатото присъствие на астронавти.

А Роскосмос предлага пилотирания Союз – изключително надежден, но проектиран преди половин век. Русия подготвя новия космически кораб Федерация, но неговите полетни тестове многократно бяха отлагани и сега са планирани чак за 2022 година. Сега всички се питат, ще има ли с какво да се похвали в космоса Русия през следващите десет години?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

53 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари