Ще вземате ли лекарство създадено от изкуствен интелект?

Оригиналът е на Rebecca Heilweil

6
1526

Британската стартираща компания Exscientia обяви, че разработеният от нея изкуствен интелект е създал лекарство, което ще бъде клинично проверено на хора. Новото лекарство е предназначено за лечението на обсесивно-компулсивното разстройство. Но главното е, че препаратът е създаден за 12 месеца вместо за 4,5 години, както обикновено. Тестовете върху хора започват през месец март тази година, но сега учените започнаха да си задават въпроса, дали хората ще искат да приемат лекарства, създадени от изкуствен интелект?

Привлекателността на лекарствата, създадени от ИИ е ясна. Има огромен брой всевъзможни молекули, които могат да бъдат полезни при създаването на нови лекарства, като те са твърде много, за да бъдат проверени ръчно, дори и с това да се занимават всички медицински специалисти в света. Но с помощта на новите ИИ, една съвременна компютърна система може да разработва и създава различни молекули, да сравнява техните параметри и да намира най-перспективните препарати далеч по-бързо от хората.

Без съмнение, изкуственият интелект е мощен инструмент, но има учени, които се отнасят твърде скептично към този подход. Те считат, че това не е чак толкова надеждна и заслужаваща доверие технология и си задават въпроса, каква роля трябва да играе тя в сферата на здравеопазването. Има и опасения, че изкуственият интелект няма да може да предложи нищо чак толкова революционно, както бихме искали.

Генералният директор на Exscientia Андрю Хопкинс заявява, че ИИ ще синтезира по-малък брой химически съединения за тестване и ще са му необходими по-малък брой експерименти при търсенето и откриването на ново лекарство.

„Алгоритмите с елементи на изкуствен интелект и активно машинно обучение автоматично определят приоритета на най-необходимите химически съединения за експерименталното синтезиране и тестване на лекарството. Тази система се учи по-бързо от който и да било единствен специалист“ – каза Хопкинс.

Разбира се, ИИ може да се използва и в други близки области. Тази технология може да се използва и в научните изследвания, както и за ранното откриване на някои заболявания по анализа на данните от медицинските картони. И още, ИИ се използва за разработване на методи за повторното използване на старите лекарства в други области освен в медицината.

Нещо повече, ИИ може да прогнозира разпространяването на заболяванията. Така например, компанията BlueDot изучавайки пътникопотока от Китай успя да правилно да прогнозира как ще се разпространява коронавирусът. Тази информация ще даде възможност в бъдеще да се избягва избухването на епидемии, както и да се засили медицинската дейност в най-вероятните центрове на епидемията.

Хопкинс се гордее, че неговата компания е първата, която е разработила ново лекарство с помощта на ИИ, действието на което ще бъде проверено с помощта на клинични тестове. Лекарството с име DSP-1181 е създадено по време на симулация, проведена от ИИ на Exscientia. Симулативните тестове показаха, че то ще е много по-ефективно за лекуването на Обсесивно-компулсивно разстройство, в сравнение с всички други лекарства срещу тази болест. Японската фармацевтична компания Sumitomo Dainippon Pharma е закупила част от авторските права на DSP-1181 и ще контролира клиничните тестове. Първият етап от тестовете върху хора ще бъде проведен в Япония. Ще бъде проверена безопасността на DSP-1181 и реакцията на човешкия организъм към него.

Колкото и перспективен да изглежда новия метод, все пак има място за скептицизъм. Изкуственият интелект може да ни помогне да открием нови молекули, но те могат да се окажат твърде подобни на молекулите, които вече са изучени. Това предупреждава химикът Дерек Лоу от компанията Novartis, който също работи върху създаването на нови лекарства.

В своя блог на тема фармацевтична промишленост Лоу заявява, че обикновеното търсене на потенциално лекарство не гарантира, че учените ще разберат биохимичната природа на болестта, която трябва да бъде излекувана и дори няма гаранция че това лекарство ще работи.

„Работата е в това, че доклиничното разработване на лекарство не е проблем“ – пише Лоу. „На мен ми се струва, че в най-добрия случай този проект е икономисал максимум няколко месеца. Но това лекарство, както и много други, отива в черната кутия, която се казва „клинични тестове върху хора“.

В същото време, лекарствата създавани от изкуствен интелект повдигат въпроси от типа, дали на хората ще им е комфортно с тези нови методи на изследване. В крайна сметка, по какво лекарствата разработвани от ИИ ще се различават от тези, които се разработват само от хора? Кой трябва да измисли и наложи правилата за използването на ИИ в изследването и създаването на лекарствени средства?

Както и в другите области, в които се използва изкуствен интелект, медицинските регулаторни органи се опитват да изяснят, как най-добре да бъдат изучавани и регулирани тези нови инструменти, преди ИИ да стане масово явление в медицината.

Разбира се, важното е нещо друго. Exscientia и другите фармацевтични копании могат да спечелят ужасно много пари, ако техният метод за разработване на лекарства с помощта на ИИ се окаже рентабилен и наистина много по-бърз от традиционните методи. Огромните парични средства, които дават големите фармацевтични компании за развитието на биотехнологиите и изкуствения интелект, говорят много. Така например, основните инвеститори на Exscientia са големите германски фармацевтични компании Evotec и Bristol-Myers Squibb.

Какво се поличава в крайна сметка? В близко бъдеще най-вероятно няма да можем да пробваме лекарствата създадени от ИИ. Стига да не сте един от избраните в Япония, на които ще се тества DSP-1181. Но тази разработка ни приближава до едно бъдеще, в което ИИ разработва новите лекарства. Дали те ще лекуват по-добре в сравнение със старите познати лекарства, създадени от човека? Ще трябва да се запасим с търпение и да изчаквам как ще приключи експериментът с DSP-1181 в Япония.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари