Ще гледаме футбол през очите на рефера с RefCam

2
97

Няма спор, че новите технологии променят и спорта. Все повече индивидуални спортисти и отбори разчитат на множество сензори и софтуери за анализ на своето представяне, подготовка и подобрение на възможностите. Още по-голям е приносът на новите технологии когато става въпрос за предаване на спортни събития и срещи.

И докато през последните години всички се наслаждаваме на все по-големи екрани и по-добра резолюция, едно от нещата, които не осъзнаваме е от колко камери вече се предава всъщност едно спортно събитие. До съвсем скоро голяма част от футболните мачове да речем се предаваха от 3,4, понякога 5 телевизионни камери. А в момента повечето от мачовете в английската Premier League например стига до нас от 40 различни гледни точки.

Заспиват се всички гледни точки, специален софтуер оптимизира най-доброто, което зрителите виждат. Но има още една гледа точка, за което малко се сещат – тази на рефера.

От няколко години RefCam, както се казва компанията, налагаща новаторската гледна точка предлага на различни спортни федерации – най-вече в САЩ – устройства, с които да оборудват своите рефери. И въпреки че през 2014-а, когато започват, камерите са сравнително големи с развитието на технологиите вече говорим за доста по-миниятюрни устройства и възможност камерите на реферите на се появят дори в любимия ни, но малко консервативен футбол.

Камерите, с които ще бъдат екипирани скоро все повече съдии ще променят начина по който всички гледаме футбол, ще ни свалят на терена, но и ще ни позволи да разберем кога даден съдия наистина не вижда дадена ситуация, или просто я подминава нарочно.

Ще се радваме да погледнете видеото със записа от камерата на съдията на последния мач, в който RefCam участва и да споделите с нас – какво мислите за навлизането на новите технологии в спорта.

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари