Ще глобят Facebook с $5 милиарда заради случая с Cambridge Analytica

6
1030
Глобата е приблизително 9% от приходите на Facebook за 2018 г

Facebook ще бъде глобен с рекордната глоба от $5 милиарда по делото, заведено след случая с Cambridge Analytica, в рамките на което се разследват нарушения на потребителските лични данни, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“.

Разследването, което тече от миналия март е довело до глобата от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), а решението за нея е одобрено преди дни от гласовете на трима от петимата членове на комисията. Това е най-голямата глоба, наложена от FTC на технологична компания и представлява приблизително 9% от приходите на Facebook за 2018 г.

Анализатори твърдят, че глобата не е особено голяма за компанията, която миналата година обяви печалба от 22 милиарда долара при оборот от 55 милиарда долара. А от социалната мрежа предварително бяха обявили, че са приготвили 3 милиарда именно за глобите по това дело.

Според получените от комисията данни, консултантската компания неправомерно е получила и използвала данните на 87 милиона потребители на социалната мрежа. Това е станало, въпреки споразумението от 2011-а, което изисква компанията да уведомява много ясно потребителите, когато техните данни се споделят с трети страни.

Макар и рекордна, глобата явно е недостатъчна според редица конгресмени. Санкцията предизвика редица критики от сенатори и членове на Конгреса.

Като се имат предвид повтарящите се нарушения на поверителността от Facebook, ясно е, че са необходими фундаментални структурни реформи, заяви сенатора демократ сенатора-демократ Марк Уорнър

Тази глоба е част от годишните приходи на Facebook и няма да ги накара да мислят по-отговорно за защитата на потребителските данни, коментира републиканският конгресмен Дейвид Цицилин.

Според американските политици FTC е неспособна или не желае да въведе подходящи предпазни мерки, за да гарантира, че неприкосновеността на личния живот и данните на потребителите са защитени. Именно това кара политиците да приканят и за различни законодателни промени, след които за подобни случаи Facebook и компании от този калибър ще отговарят не само пред комисията  но и пред съда.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

Обикновените потребители, които са били жертви няма да получат и стотинка, разбира се.

Бахти
Бахти

Да я закриват тази клоака и да се приключва драмата… Така ще направят услуга и на малоумните идиоти които все още я използват.

Аз ве аз
Аз ве аз

Бълха ги ухапала.

Мирослав
Мирослав

Като здравето си е нейна работа,да се оттегли от всички постове и да се грижи единствено за него.

________
Всичката измет на САЩ умува, как да сложат прът на Libra. Много взе да ги страхува!

________
А че Facebook е клоака няма съмнение. По-скоро Великобритания трябва да води делото (защото нарушението е извършено на нейна територия), но заподозрените имат големи интереси, криптовалутата на Facebook да не види бял свят.

Oracle
Oracle

Тез, които ползват това „нещо“, да му мислят.
То … след като го ползват, не че могат да мислят, ама така е думата

the professor
the professor

5 милиарда хич не са 9% от 22 милиарда печалба… това че са 9% от целия оборот е различно… но пък вече ще мислят…