Заключеният екран на нашите устройства – били те смартфони, таблети, лаптопи, настолни компютри и каквото още се сетим, дълго време се разглеждаха като нещо безкрайно тривиално, обикновено, за което не мислим особено много, а персонализацията, която можехме да прилагаме спрямо тях, се простираше до това да изберем какъв да е тапета за тези екрани, а при по-новите операционни системи на някои устройства да добавим допълнителни функции – като това да виждаме някои полезни известия от приложенията ни, прогнозата за времето и други. Една от най-големите промени в историята на заключения екран на смартфона дойде с iOS 16 на Apple, която даде на потребителите повече контрол върху това как изглежда и работи техния заключен екран. Но освен че Apple представи големи възможности за персонализация, простиращи се от избор на интересни и красиви шрифтове за часовника, изящни и живи тапети и допълнителни разширения, които да показват желаната от нас информация, компанията всъщност ни показа и една нова идея за заключените екрани. Става дума за това, че те вече започват да се превръщат в нещо повече от стандартния, скучен и обикновен екран, който сме свикнали да виждаме, преди да получим достъп до устройството си. Тези екрани могат да се превърнат в едно допълнително пространство на нашите устройства, в което компаниите могат да ни предоставят информация, приложения и дори реклами. И Apple далеч не е единствената компания, която работи по тази идея. От Tech Crunch например съобщават, че Glance, компанията, която се занимава с това да разработва формати за съдържание за заключения екран (очевидно вече има и такава компания!) вече е водила преговори с няколко американски компании и планира да интегрира инструментите си с някои Android смартфони в САЩ през следващите месеци.

Така конкуренцията за нашите очи и внимание, която отдавна е превзела приложенията, началния ни екран, уиджетите и известията, вече планира и експанзия до още една непревзета територия. Действително заключените екрани са атрактивно пространство за реклама, маркетингова комуникация и промотиране на информация, продукти и дейности, тъй като всъщност всички ние виждаме именно тях, преди да направим каквото и да било друго, а за много от нас навярно са и едно от първите неща, които поглеждаме в началото на деня си, когато вземем телефона в ръце, още докато сме в леглото. Когато обмислим този факт изглежда естествено се появява и мисълта, че това безспорно ще бъде едно много силно атрактивно рекламно и комуникационно пространство.

Ако досега не сте виждали как работи Glance, представете си приложението като нещо като емисията на Snapchat Discover, но приложена на заключения екран на телефона ви. Компанията разработва разширения за ротационно показване на набор от заглавия на новини, видеоклипове, игри и снимки, които се появяват всеки път, когато бъде включен екрана на устройството. Компанията нарича тези карти със съдържание „поглeди“ (glances), като казва, че средностатистическият потребител поглежда заключения екран на телефона си и се натъква на съдържанието в него около 65 пъти на ден.

Разбира се, както може да се досетите, съдържанието, което Glance показва, не представлява единствено реклами, но е изтъкано от тях. Брандът е дъщерно дружество на InMobi Group, индийска компания за рекламни технологии. Тя има партньорства с редица производители, в това число Samsung и Xioami, и компанията казва, че нейният софтуер е вграден в повече от 400 милиона смартфона в Азия. Едни от големите инвеститори в компанията са Googlе и Питър Тийл.

Идеята зад Glance е изключително разумна и обоснована – не е нужно непрекъснато да влизате и излизате в голям набор от приложения, за да търсите новини и информация, дори няма да е необходимо да отключвате устройството си, за да ви покаже нещо интересно всеки път, тъй като ще можете да видите популярното и интересното съдържание по света в момента агрегирано на заключения ви екран. Предвид тези удобства едва ли ще бъдете смутени от това да се покажат и няколко ненатрапчиви реклами. В крайна сметка, да виждаме реклами на заключения екран на устройствата си няма да е изцяло ново изживяване за всички ни – потребителите на Kindle ги купуват с реклами още от кутията (поне някои от версиите на Kindle), а потребителите на някои брандове смартфони вече са свикнали да виждат реклами в системните приложения на устройството и в началния екран. И изглежда това не смущава повечето от тях особено много.

Идеята на Apple е относително сходна – компанията казва, че търси начини да направи заключения екран на телефона ви по-богат на функции и иска да ги използва, за да ви накара да ровите из телефона си по-малко време. Софтуерният директор на компанията от Купертино Крейг Федериги нарече заключения екран „лицето на вашия смартфон“ и каза, че функции като Live Activities могат да улеснят получаването на бърза информация, без да се налага да отключвате телефона си и да бъдете атакувани на всички разсейващи известия от него. „Ако можеш да получиш отговора на това, което търсиш, с един поглед, значи няма да имаш нужда да отключваш устройството си. А когато го отключиш, почти мигновено забравяш защо изобщо си го направил“, допълва той.

Да се позволи на потребителите да персонализират заключения екран на устройствата си е добра идея. Но отваряйки това пространство, компаниите ще могат да предложат и на рекламодателите шанс да се доближат още повече до крайния потребител. Разработчиците със сигурност ще започнат да създават съдържание за заключения екран, което потребителите биха имали интерес да използват. Платформите ще опитат да намерят начини да добавят още и още от съдържанието си за заключените екрани, опитвайки се да спечелят вашето внимание, преди дори да сте натиснали който и да било бутон на устройството си.

„Потребителите ще преминат много повече от търсене на съдържание в свободното си време към потребление на това, което им се показва още на заключения екран“, казва главният изпълнителен директор на InMobi Навийн Тевари пред Forbes.

Една от мрачните хипотези на тази прогноза обаче е, че приложения като Glance могат да превърнат смартфоните още повече в устройства за консумация на съдържание. И тук можем да се запитаме дали наистина постоянният, неограничен достъп до безкрайни емисии със съдържание, което грабва вниманието ни, е особено полезна цел? Към момента един от ключовите негативни ефекти, които технологиите носят на обществото ни, е високото ниво на приковаване на вниманието към консумиране на съдържание, неплодотворни дейности, прахосване на ценно време и намаляване на енергията, времето, желанието, интереса и способността за впрягане на вниманието в дейности, изискващи по-голямо внимание и когнитивно усилие – като четене, гледане на филми и сериали със сложни сюжети, множество персонажи и дълбоки наративи, образование, което не е преминало във формата на съдържанието на социалните мрежи и прочее. И предвид че всички знаем и отчитаме този проблем, то остава интересен въпросът как ще се отрази това да виждаме всичко, което ни разсейва, изяжда времето и вниманието в ежедневието ни, още на заключения екран, атрактивно примамвайки ни да му обърнем внимание и да започнем да го консумираме, още преди да сме отключили телефона си и преди да сме свършили онова, заради което изобщо сме посегнали към устройството.

Glance със сигурност няма да остане единствената компания, която ще се занимава с това. Тепърва предстои да видим още нови конкурентни платформи и услуги, които ще предлагат сходен тип съдържание. През юни Glance проведе и своя Glance Live Fest, виртуален тридневен фестивал, който се проведе изцяло на заключените екрани на потребителите. Той предаваше поточно концертни изпълнения и интерактивни предизвикателства, уроци и интервюта на живо, както и много съдържание за пазаруване на живо до повече от 70 милиона потребители. През това време услугата успя да привлече множество нови потребители и да стане още по-популярна. Няма съмнение, че заключените екрани на устройствата ни ще се променят. Предстои да видим как това ще промени нас.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари