Великобритания и други западни държави на няколко пъти вече настояват да се поставят специални механизми в основните стандарти за защита на комуникацията в Интернет, посредством които да бъде улеснено пресичането на потока на информация. Целта е да бъде преборена по-ефективно престъпността и терористичните групировки.

Оставяйки настрани спекулациите за истинските намерения на силните на деня и дали те ще преследват единствено реалните престъпници и терористи, то неведнъж специалисти по информационна защита им повтарят, че с едно такова действие, те могат да застрашат всички интернет потребители и да се поставят самите те в огромен риск. И наистина, ако оставите на тайно място копие на ключа за вратата на апартамента ви, за да може и друг да влиза в него от време на време, каква е гаранцията, че това копие няма да бъде намерено или даже откраднато и къщата ви ограбена? Видяхме вече с кибероръжията и WannaCry колко „добре“ пазят американските шпиони тайните си.

Според публикация от края на миналата седмица в Politico, администрацията на американския президент Доналд Тръмп вече активно търси начини да сложи край на криптирането „от точка до точка“ (end-to-end encryption, E2E) чрез вмъкването на „тайни вратички“. E2E криптирането, припомнят от SiliconAngle е защитна система, при която обменяните между две страни съобщения могат да бъдат четени единствено от тях. Въпросната система притежава изключително ниво на защита и е трън в очите не само на правораздавателните органи по света, но и на авторитарни и диктаторски режими, които се борят с дисиденти и недоволни от управлението им техни поданици. Според Politico, тази седмица трябва да се проведе среща на Националния съвет за сигурност на САЩ, на която ще се обсъди включването на подкопаващи Е2Е комуникацията механизми, с което данните на заподозрените в престъпления да бъдат лесно достигани.

Против подкопаването на основополагащия защитен стандарт се изказаха открито и тази седмица експерти от различни компании. „Криптирането е просто форма на висша математика и забраната ѝ ще е все едно да забраните идея – това няма как да мине просто така“, заявява пред SiliconAngle Уили Лайхтър от Virsec Systems. „Практически непробиваемите криптографски алгоритми са широко достъпни. Ако една услуга, базирана в САЩ не може да предложи ефективно Е2Е криптиране, то тогава ще се появят дузина такива услуги извън страната, които ще са еднакво ефективни. И ако едно правителство започне да изисква поставянето на „тайни“ задни вратички, то скоро и други ще се включат тук, и криптирането, толкова важно за опазването на тайните ни и за извършването на бизнес дейности всеки ден, вече няма да е ефективно“. „На практика, това е поредния случай, в който виждаме политици да узаконят нещо, което просто не разбират“, убеден е на свой ред Кевин Бочек от Venafi.

„Изглежда, че посланието просто не е било разбрано: ако разбиеш криптирането, създадеш бекдор, то тогава ще отслабиш същите защитни механизми, които използва твоето собствено правителство. Това е една наистина лоша идея“, допълва той. „Веднъж създаден подобен скрит механизъм, той няма да остане таен за дълго време и ще окаже помощ на киберпрестъпниците в опитите им да крадат лични информация и да подслушват криптираните комуникации“.

Не е известно каква точно позиция ще заеме Белия дом, но вземайки предвид това, че предложението се подкрепя от Федералното бюро за разследвания на САЩ и Министерството на правосъдието, може да се предположи, че няма да е в защита на запазване на цялостта на Е2Е криптирането.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари