Ще повлияе ли Джо Байдън на американците, след като се ваксинира на живо?

5
550

Избраният нов президент на САЩ Джо Байдън получи ваксината срещу COVID-19 разработена от Pfizer и BioNTech. Байдън се ваксинира в болница недалеч от дома си в Делауеър, часове след като съпругата му Джил Байдън направи същото. Байдън се ваксинира в същия ден, в който в САЩ би трябвало да започнат доставките на втората ваксина със спешно разрешение за употреба, разработена от Moderna. Нейната ваксина се присъедини към националния арсенал на САЩ срещу пандемията от COVID-19, която засега е убила повече от 317 000 души в Съединените щати, а междувременно е извадила от строя живота на всички ни по света.

„Готов съм“, каза Байдън, когато получи първата доза в болница в Нюарк, Делауеър, и отказа възможността да брои до три, преди иглата да бъде забодена в лявата му ръка. „Правя това, за да покажа, че хората трябва да имат готовност и желание да се ваксинират, когато се отвори тази възможност за тях. Няма от какво да се притеснявате.“

Новоизбраният президент похвали здравните служители и каза, че администрацията на президента Доналд Тръмп „заслужава известна заслуга за това“. Байдън междувременно призова американците да носят маски по време на предстоящите коледни празници и да не пътуват, освен ако не е необходимо.

Миналата седмица други висши държавни служители се присъединиха към първата вълна от американци, които бяха ваксинирани срещу COVID-19, като част от най-голямата кампания за ваксинация в историята на страната.

Вицепрезидентът Майк Пенс, председателят на парламента Нанси Пелоси от Калифорния, лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл  и други депутати получиха доза от ваксината в петък. Те избраха тяхното ваксиниране да стане публично като част от кампанията за убеждаване на американците, че ваксините са безопасни и ефективни на фона на скептицизма, особено сред републиканците.

Наскоро потърсихме отговор на въпроса „Кой трябва да бъде Елвис Пресли през 2020, за да се ваксинира публично и всички да го последват?“. Недоверието и скептицизма на всички възрастови поколения към ваксините са един от най-пресните продукти на едно по-генерално обществено явление – масовото недоверие в институциите, обществени органи, здравните власти, фармацевтичните компании и ваксините. Ваксината е потенциалният шанс да се сложи край на пандемията, която изважда живота ни от равновесие, но за да се случи това, е необходимо преди всичко хората да се ваксинират.

Благодарение на обществени икони като Елвис Пресли, които са били популярни, и са се ползвали с влияние сред младите хора в средата и втората половина на миналия век, здравните власти успяват да сложат край на тогавашната пандемия от полиомиелит, благодарение на разработените срещу нея ваксини. Това обаче навярно не би било възможно със същите темпове, ако младите възрастови групи по това време са продължили да не желаят ваксината.

Все още няма информация дали ще се ваксинира Тръмп

Но във ваксинационната кампания липсва информация за все още действащия президент Доналд Тръмп, който прекара последната седмица от мандата си извън полезрението на медиите, докато продължава да се опитва да заглуши общественото внимание от загубата му на изборите, и насочва вниманието си към все по-странни схеми, за да се опита да остане на власт (или поне да запази някакво място за себе си в политиката на САЩ).

Това е подход, който обърка някои топ помощници, които възприемат мълчанието му като пропусната възможност за президента, който предстои да напусне поста си на 20 януари, да поиска кредит за подпомагане на бързото разработване на ваксината, и да остави един добър спомен от края на управлението си.

Припомняме, че Доналд Тръмп вече прекара коронавируса през октомври, когато лекарите успяха да възстановят здравословното му състояние само за две – три денонощия. Лечението му беше експериментално, като лекарите са приложили моноклонални антитела, които дадоха бърз резултат. След като се възстанови физически и симптомите му изчезнаха, Тръмп бързо се завърна в Белия дом и не спазваше карантина, нито даваше някакви индикации за паника или притеснения, дори провеждаше срещи с делегати и различни представители.

Преди първата ваксина срещу COVID-19 да получи разрешение за спешна употреба от FDA, Тръмп разпространява дезинформация за потенциалните рискове от ваксините, но не е споменавал нищо дали самия той ще се ваксинира. По-рано този месец Тръмп написа в официалния си профил в Twitter, че „не е планирал“ да се ваксинира скоро, но още допълни, че очаква „с нетърпение да го направи в подходящия момент“.

Консултативният съвет на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ заяви, че хората, които са прекарали COVID-19 и са били лекувани от вируса, трябва да изчакат поне 90 дни, за да бъдат ваксинирани, с цел да се избегнат евентуални здравни увреждания.

„Когато му дойде времето, съм сигурен, че той ще вземе ваксината“, повтори говорителят на Белия дом Брайън Моргенщерн в петък.

 

Прессекретарят на Белия дом Кейли МакЕнани обаче предложи различно обяснение за забавянето. Миналата седмица тя заяви пред репортери, ме Тръмп отказва ваксиниране, отчасти, „за да покаже на американците, че приоритетите на страната са първо да бъдат ваксинирани най-уязвимите.“

 

„Президентът иска да изпрати паралелно послание, което гласи, че медицинските служители и всички други работещи на първа линия, са от първостепенно значение и той иска да валидира това чрез личен пример“, каза тя.

Здравният експерт д-р Антъни Фаучи се ваксинира незабавно.

Консултативният комитет по имунизационни практики на CDC заяви, че ваксината на Pfizer и BioNTech, която първа получи разрешително за спешна употреба, „е безопасна и вероятно ефикасна“ за хора, които са заразени с COVID-19 и „трябва да се предлага независимо от анамнезата на предишна симптоматична или асимптоматична инфекция от SARS-CoV-2€“

Въпреки че няма препоръчително минимално време за изчакване между потвърждаването на заразяването и ваксинирането, тъй като повторната инфекция е необичайна през първите три месеца след заразяването на даден човек, комисията заяви, че хората, които са дали положителни проби през предходните 90 дни, могат да забавят ваксината до края на този период, ако желаят.

Панелът също така препоръчва на хората, които са получили същото експериментално лечение, с което беше лекуван и Тръмп, да отложат ваксинацията за поне 90 дни.

„Понастоящем няма данни за безопасността и ефикасността на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer / BioNTech за лица, които са получили лечение чрез моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма, като форма на лечение на COVID-19“, пишат те и препоръчват ваксинирането „да бъде отложено поне 90 дни, като предпазна мярка, докато бъде получена допълнителна информация, за да се избегне смесване на ефекта и антителата от прекараното заболяване и ваксината.“

Главният хирург Джеръм Адамс също цитира тази препоръка в предаването „Лицето на нацията“ на американската телевизия CBS в неделя, когато беше попитан дали Тръмп планира да се ваксинира публично пред камера.

„От научна гледна точка искам да напомня на хората, че президентът се сблъска с COVID-19 през последните 90 дни. Той беше лекуван с моноклонални антитела. И това е един от сценариите при които препоръчваме на хората, че е необходимо да изчакат, докато получат ваксината, а преди това да се свържат с техния доставчик на здравни услуги, за да разберат кога би било най-удачно да се ваксинират.“, казва Адамс.

Но други, включително д-р Антъни Фаучи, един от най-популярните експерти по инфекциозни болести в страната, препоръчват Тръмп да бъде ваксиниран незабавно.

„Въпреки че самият президент беше заразен и вероятно има антитела, които биха могли да го защитят, не сме сигурни колко дълго трае тази защита. Така че, за да сме двойно убедени, бих препоръчал да се ваксинира.“, каза той пред ABC News.

1.8 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари