Ще се завърне ли мрежовия неутралитет в САЩ?

2
452

Старата битка за това кой управлява интернет вероятно ще се възроди отново, когато демократите поемат контрола над Федералната комисия по комуникациите в САЩ след встъпването на новия президент Джо Байдън. Възстановяването на правилата за мрежовия неутралитет от епохата на Обама, захвърлени от администрацията на Тръмп, вероятно ще бъде основен приоритет на агенцията, казват експерти.

По-рано тази седмица председателят на FCC Аджит Пай, назначен за директор от Доналд Тръмп, обяви, че ще се оттегли от поста си на 20 януари – деня, в който Байдън ще положи клетва. Това проправя пътя нов ръководител на Агенцията да бъде представител на демократите, който да възстанови правомощията на FCC да налага правила за неутралитета на интернет мрежите.

В корена на тази битка е заложен въпроса кой ще контролира интернет по такъв начин, който да гарантира, че широколентовите компании не злоупотребяват с властта си като доставчици. Правилата от 2015 г. приети от председателя на FCC Том Уилър, демократ, предотвратяваха възможността на доставчиците на широколентов интернет достъп да блокират или забавят скоростта на трансфер на интернет връзката или да таксуват за по-бърз достъп.

Правилата също така твърдо установяваха надзора на FCC върху широколентовите услуги, което ще даде на агенцията правомощието да контролира злоупотребите с широколентовия достъп, в това число и практики по отношение на поверителността и измамни сделки. Освен това правилата даваха на агенцията повече правомощия за насърчаване на конкуренцията, като предвиждаха приемане на държавни закони, които да забраняват на общините да предлагат широколентови услуги.

Прекласифицирането на широколентовия достъп като услуга от дял II според законодателството на САЩ също така ще гарантира, че FCC разполага с твърда правна основа, на база на която да модернизира своите програми на Фонда за универсални услуги, които помагат да се предоставят субсидии на бедните американски граждани за телефонни услуги и широколентов интернет достъп и които също така осигуряват финансиране по Е-ставка за училища и библиотеки, които предлагат широколентова услуга на територията си.

Пай, който беше гласен противник на заповедта за мрежов неутралитет, когато беше комисар на FCC, ръководи усилията да се отърве от правилата, след като Тръмп го издигна начело на агенцията през 2017 г. Като част от първоначалната заповед, Обама класифицира интернет достъпа като услуга от дял II, което само по себе си, даваше на FCC по-голяма власт и контрол над широколентовите мрежи.

FCC по времето на Пай възприе така наречения „лек регулаторен подход“ и прокара Реда за възстановяване на интернет свободата, който не само отменя правилата за мрежова неутралност, но и отменя голяма част от правомощията на FCC пред Федералната търговска комисия.

Мрежовия неутралитет е базиран на принципът, че целият трафик в интернет трябва да се третира еднакво, независимо дали сърфирате във Facebook, публикувате снимки в Instagram или използвате услугите на стрийминг платформа като Netflix или Amazon Prime. Това също означава, че доставчиците на интернет услуги, които са разработили или закупили собствени стрийминг платформи (като например случая на AT & T, които притежават Time Warner, които от своя страна поддържат Disney Plus),  не могат да дават приоритет на трафика към своите стрийминг услуги пред тези на други конкуренти.

Поддръжниците на мрежовия неутралитет казват, че правилата са необходими, за да се гарантира, че широколентовите компании не злоупотребяват с властта си. Но FCC и широколентовите компании казват, че старите правила са давали на FCC твърде много власт, задушавайки инвестициите в сектора на интернет доставчиците.

Пай твърди, че отмяната на правилата за мрежовия неутралитет са коригирали това. През двете години и половина след влизането в сила на отмяната на мрежовия неутралитет, той заяви, че инвестициите сред доставчиците на интернет услуги са се увеличили. Но отчетите за приходите, независимите изследвания и изявленията на изпълнителните директори на широколентови компании не показват ясни доказателства, че отмяната е имала ефект върху инвестициите в сектора на широколентовия интернет достъп.

„Този дебат винаги е бил за авторитета на FCC… за това дали трябва да има агенция, която да наблюдава пазара на широколентови услуги.“, казва Джиджи Сон от Джорджотаунския институт да технологично право и политика.

Също така няма ясни доказателства, че някоя от прогнозите на привържениците на интернет неутралността е осъществена. Цените на широколентовите услуги не са скочили рязко след отпадането на правилата, нито интернет доставчиците са блокирали или забавили достъпа до съдържание, въпреки че все пак подобни неща са се случвали в миналото с някои провинциални доставчици. Всъщност скоростите на интернет връзката в по-голямата част от страната са се увеличили. А широколентовите мрежи в САЩ се справят добре под натиска на нарастващите мрежови натоварвания, които се дължат на всички хора, които работят и учат от вкъщи, на фона на пандемията от COVID-19.

Но това не означава, че мрежите не изпитват значителни проблеми. Десетки милиони хора все още са изобщо без достъп до услуга и много от тях изобщо не могат да си позволят да плащат за интернет достъп. Регламентите на неутралност на мрежата сами по себе си няма да решат тези проблеми, но поддръжниците казват, че възстановяването на авторитета на FCC върху широколентовите компании все още е от съществено значение.

Има почти единодушно очакване сред експертите, че FCC под ръководството на Байдън ще възстанови защитата на неутралността на мрежата. Истинските въпроси са колко бързо ще се случи това и докъде ще стигнат по отношение на ограниченията, които поставят на доставчиците на широколентов достъп.

Двете най-добри имена, които бяха излъчени като потенциални председатели на агенцията, са Джесика Розенсуеърсел и бившия комисар и бивш временен председател на FCC Миньон Клибърн, които бяха убедени привърженици на защитата на мрежовия неутралитет през 2015 г. Sohn, който е бил съветник на бившия председател на FCC също е излъчен като потенциален кандидат за тази позиция.

Защитите на мрежовия неутралитет се радват на силна обществена подкрепа. Милиони американци протестираха срещу заповедта на FCI на Pai за премахване на мрежовия неутралитет. Двупартийните местни усилия също бяха достатъчни, за да убедят мнозинството от сенаторите да гласуват за спиране на процедурата по отмяна. Организации като „Борба за бъдещето“ се зарекоха да продължат кампанията си, за да окажат натиск върху длъжностните лица, за да получат отново защита на мрежовия неутралитет.

Трудно да се определи обаче кога ще настъпят промени в насока на мрежовия неутралитет. В FCC има общо пет ръководни места. Три от тези места ще бъдат заети от демократи, докато две са запазени за републиканци. С напускането на Пай през януари ще има освободени две места в комисията. По-рано тази година Тръмп оттегли реноминацията на комисаря Майкъл О’Риели, републиканец, защото изрази загриженост от настояването на Тръмп FCC да изясни правилата около раздел 230 от Закона за почтеността на комуникациите, за да ограничи защитата на отговорността за компаниите в социалните мрежи.

Мандатът на О’Риели изтича в края на годината. Без Пай и О’Риели, FCC в Деня на встъпването в длъжност резултатът ще бъде 2:1 за демократите срещу републиканците. Но Тръмп вече номинира заместник на О’Риели, Нейтън Симингтън. Ако Сенатът го потвърди преди края на годината, FCC ще бъде в задънена улица 2-2. Това може да забави всяко действие на FCC за неутралност на мрежата, докато демократите не получат потвърждение на друг комисар, което вероятно ще отнеме месеци.

Дори и с необходимите демократични гласове на FCC, процесът на написване и одобряване на нови правила няма да бъде бърз процес. Очакваме да има възможност за гласуване на нов правилник най-рано през следващата роля.

Докъде ще стигнат новите правила?

По-големият въпрос е дали демократите ще надхвърлят правилата, предвидени през 2015 г. и дали ще настояват за разширяване на правомощията на FCC отвъд това, което беше гласувано преди пет години. Поддръжниците на мрежовия неутралитет се съгласяват, че най-вероятно демократите сега ще бъдат по-амбициозни в исканията си и ще надхвърлят правилата от 2015 г.

„Не се застъпват просто за възстановяване на старите правила [за мрежовия неутралитет]. Трябва да настояваме за това органът на FCC да приеме политика за справяне с проблеми като монополизъм при поточните услуги и ограничаване/филтриране на трафика.“, казва Сон.

Според него, битката от 2015 г. вече е вдигнала летвата. Сега целта на демократите не е връщане на същата концепция за мрежовия неутралитет, която беше приета през 2015 г., а вместо това създателите на политики ще се водят от по-строгия закон на Калифорния от 2015 г., който надхвърля правилата от епохата на Обама. Законодателството за мрежовата неутралност в Калифорния забранява някои от т.нар. „практики с нулев рейтинг“, като промоции, предлагани от AT &T, които дават приоритет на собствените стрийминг на услуги на тези компании, което само по себе си е монополна практика, ограничаваща възможностите за използване на конкурентни услуги. Нулевият рейтинг е практика на групиране на достъп до определено съдържание или услуги като част от широколентовата услуга.

„Законодателството винаги е било единственият начин за решаване на този театрален дебат.“

Законът на Калифорния също така прилага правила за неутралитет на мрежата към така наречените сделки за „взаимно свързване“ между мрежови оператори, нещо, което правилата на FCC от 2015 г. не регулират изрично.

FCC също може да използва правилата на услугите от дял II, за да забрани практиките за ограничаване на трафика. Правилата от 2015 г. не разглеждат изрично нито един от тези въпроси. То те включваха така нареченото правило за „общностно поведение“, което позволяваше на агенцията да предприема репресии срещу компании, които се опитват да злоупотребяват с пазарната си сила.

Правни предизвикателства

Както видяхме при приемането на мрежовия неутралитет през 2015 г. и отмяната на правилата през 2017 г., почти сигурно е, че всяко действие, което FCC ще предприеме за възстановяване на защитата на мрежовия неутралитет и класифициране на интернет услугите като услуги от клас II, ще доведе до редица съдебни дела.

През последните няколко години федералните апелативни съдилища два пъти застанаха на страната на FCC дали агенцията може да промени класификацията на широколентовия достъп, за да определи дали тя трябва да бъде регулирана. Това на практика означава още няколко години съдебни спорове и несигурност.

Единственият начин за постигане на консенсус, в крайна сметка би бил с намесата на Конгреса.

Но дали това наистина ще се случи, до голяма степен зависи от това коя партия получава контрол над Сената. Това ще стане известно едва на 5 януари, след като се проведат състезанията за балотаж в Джорджия. Ако републиканците запазят контрола върху Сената, това би затруднило много приемането на законопроекта за мрежов неутралитет както под контрола на демократите, така и от Сената, ръководен от републиканците.

Ако демократите спечелят в Джорджия и поемат контрола над Сената, шансовете за мрежов неутралитет, даващи ясни правомощия на FCC, е по-вероятно да бъдат минимизирани. Но едно е сигурно: Ако Конгресът не предприеме необходимите действия, правилата за неутралитет на мрежата и правомощията на FCC да регулира широколентовия достъп. Със сигурност битката няма да приключи скоро.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари