В Норвегия ще бъде построен най-големия дейта център в света, предава ComputerWeekly. Проектът ще бъде осъществен от норвежко-американския консорциум Kolos и ще е разположен над арктическия кръг в близост до град Баланген, като ще се възползва от енергийните ресурси на територията.

Първоначално се очаква, че разходът на енергия на центъра ще е 70 мегавата, като амбицията е този обем да нарасне до 1000 мегавата в следващите десет години. Изданието посочва, че друг подобен проект – този изграждан в Невада от колокационния специалист Switch ще е с 650 мегавата.

Консумацията на енергия е сериозен проблем при поддръжката на дейта центровете, но Kolos заявяват, че благодарение на евтината възобновяема енергия, предлагана от Норвегия и естественото охлаждане, което ще получава структурата, както и близостта до вода, ще намали сериозно разходите на компанията. „Можем да се възползваме от два гигавата възобновяема енергия. Това е огромен обем, който нашите конкуренти не могат да си позволят“, обяснява при анонса на проекта Марк Робинсън, изпълнителен директор на Kolos.

Компанията споделя, че центъра ще може да обслужва части от територията на континентална Европа и източния бряг на Щатите посредство високоскоростна връзка, разположена в съседна Швеция.

Самият дейта център ще е разположен на площ от 600 000 квадратни метра и ще е на четири етажа. Очаква се да отвори врати още следващата година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари