В Норвегия ще бъде построен най-големия дейта център в света, предава ComputerWeekly. Проектът ще бъде осъществен от норвежко-американския консорциум Kolos и ще е разположен над арктическия кръг в близост до град Баланген, като ще се възползва от енергийните ресурси на територията.

Първоначално се очаква, че разходът на енергия на центъра ще е 70 мегавата, като амбицията е този обем да нарасне до 1000 мегавата в следващите десет години. Изданието посочва, че друг подобен проект – този изграждан в Невада от колокационния специалист Switch ще е с 650 мегавата.

Консумацията на енергия е сериозен проблем при поддръжката на дейта центровете, но Kolos заявяват, че благодарение на евтината възобновяема енергия, предлагана от Норвегия и естественото охлаждане, което ще получава структурата, както и близостта до вода, ще намали сериозно разходите на компанията. „Можем да се възползваме от два гигавата възобновяема енергия. Това е огромен обем, който нашите конкуренти не могат да си позволят“, обяснява при анонса на проекта Марк Робинсън, изпълнителен директор на Kolos.

Компанията споделя, че центъра ще може да обслужва части от територията на континентална Европа и източния бряг на Щатите посредство високоскоростна връзка, разположена в съседна Швеция.

Самият дейта център ще е разположен на площ от 600 000 квадратни метра и ще е на четири етажа. Очаква се да отвори врати още следващата година.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
anastas
anastas

„Самият дейта център ще е разположен на площ от 200 000 квадратни километра… “

Той ще се вижда от Марс! Да нямате предвид квадратни МЕТРА?

Радо
Радо

Ваааааааааааааааааааа СЕРИОЗНО?!?! 200 000 квадратни километра си е Бг по 2 🙂

anastas
anastas

„Самият дейта център ще е разположен на площ от 200 000 квадратни километра…“

Той ще се вижда от Марс! Да нямате предвид квадратни МЕТРА?

Радо
Радо

За справка към оригиналната статия :“When complete, the Ballangen development is set to cover 600,000 sq m (6.46m sq ft) and stretch over four storeys.“ 600 000 квадратни метра са 0.6 квадратни километра , което е 600 метра на 600 метра на 4-те етажа.

Андрей
Андрей

Радо! 0.6 квадратни километра са 200х300 м. 600х600м излиза към 3.6 км2

anastas
anastas

200×300 метра са 0.06 кв.км. 600х600 метра са 0.6 кв.км. 😛

Кольо
Кольо

Като гледам, как в статията се набляга на площта и особено на разхода на електроенергия, на „дейта“ центъра, явно разхищението на електричество, ще е основната, ако не и единствената дейност на тази сграда. А, и да влезе в рекордите на Гинес, като най-голямата от вида си.