Стана ясно колко ще струва евентуална забрана на европейските телекоми да купуват оборудване от китайски фирми. Това ще добави около 55 милиарда евро към цената на 5G мрежите. Ще доведе и до забавяне с 18 месеца. Информацията е на Ройтерс, след като са видели нов анализ на индустрията.

САЩ добави Huawei Technologies в своя черен списък за търговия. Това принуди много глобални компании да спрат бизнеса си с най-големия производител на телеком оборудване.

Щатите притискат ЕС да предприеме подобни мерки

От Вашингтон се сипят обвинения, че оборудването на Huawei може да се използва за шпионаж в полза на Пекин. Китайският производител отрича категорично това да е така.

Този ход на Тръмп идва в момента, в който мобилни оператори по цял свят се подготвят за идването на новото поколение мобилна свързаност – 5G. То обещава ултра бърз мобилен интернет за клиентите на компаниите, които могат да си позволят тежката инвестиция.

Гореспоменатата оценка е дело на телекомуникационното обединение GSMA, в което участват 750 мобилни оператори. Пълна забрана за бизнес с китайските представители ще е голям проблем за Европа. Mестните оператори имат дълбоки връзки с китайската индустрия. Назованата сума ще оскъпи цената при забрана за търговия с Huawei и ZTE конкретно.

“Близо половината от допълнителната цена ще е заради факта, че европейските оператори ще получат по-високи оферти заради значителната загуба на конкуренция в сектора.“, гласи докладът.

В допълнение на това, те ще трябва да подменят и сегашната си инфраструктура, която вече няма да е съвместима, преди да продължат с обновлението към 5G.

Двете китайски компании имат общо над 40% пазарен дял в Европа. Изчисленото забавяне на налагането на новия стандарт с 18 месеца ще се отрази директно на много области – самоуправляващи се автомобили, логистика, здравни услуги и други.

„Ще се отвори голяма бездна между САЩ и ЕС, що се отнася до проникването на 5G – над 15% до 2025 година“, продължават притесненията.

Забавянето ще дойде заради доставките от другите големи играчи – Ericsson, Nokia и Samsung, които ще получат огромен ръст в търсенето за кратък период от време. Самото прехвърляне на телекомите от една марка мрежова техника към друга такава е проблем. То допълнително ще допринесе за по-голяма продължителност на процеса.

Не е случайно, че Путин обяви случващото се напоследък за първата цифрова световна война. Проблемът е, че вече не можем да говорим просто за протекционизъм. Покрай 5G се намесиха много различни държави и организации. Това определено не е просто бизнес, а политика.

Предстоят ни интересни времена. Първото интересно събитие по отношение на действията на Европа ще е изслушването на Huawei във Великобритания.

 

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Моролюбъ Бенатовски
Моролюбъ Бенатовски

Всяко високо технологично оборудване и техника може да се използва за шпиониране. Въпроса е, че американците не могат да шпионират през оборудването на Huawei. За това е цялата драма със сигурността, дето толкова се екстраполира.

tvo
tvo

💰🗽💰 – по-малко конкурентен и цените в тези условия ще се вдигнат

china – 💸

tvo
tvo

Motorola is Ericsson’s exclusive channel-to-market partner to public safety in the United States

Ericsson е подчинена на motоrоla solution(приви комуникшците на воените)

nokiа netwoks и тя е контралипана чрез m$.

Напрактика атаката върхе zte/хавайки е за да се монополизира пазара от 🗽

tvo
tvo

Defence Research and Development Canada’s Centre for Security Science (DRDC CSS), working with Motorola Solutions and Ericsson, have announced that they have successfully completed their research trial of a dedicated public safety broadband network using LTE technology. This research trial was funded by the Canadian Safety and Security Program, a federal program led by DRDC and in partnership with Public Safety Canada. During the last several months, community safety agencies throughout the National Capital Region conducted research on the network. Throughout the trial, agencies tested the ability to share high-speed data, including video and advanced public safety applications, to provide… Виж още »

Руси
Руси

Стига с тия заплахи, в крайна сметка става въпрос за една компания пък била тя и в размера на huawei.
И не, че нещо ама на никой не му трябва подобен монополист…

Виво
Виво

5G „протокола“ е по-трудно да се „подслушва“ в ефир
но не е това проблема – много повече клетки… много повече пари … за Китай
и както върви Америка е обречена в 5G битката … остана им само Qualcomm, а те са ограничени с 40% китайски патенти
Изобщо не си мислете, че Америка има „технологии“ за комуникации… последна въведе GSM…
Андроид е OpenSource от Motorola OpenHardware GSM и група интернационални „смелчаци“ които качиха Linux+Java на моторолата … а Google заграби всичко … накратко

Oracle
Oracle

Да струва …
Европа е един голям к.ене.ф в момента.
Така става, след като се поставя в положение, което много прилича на задна прашка.
Затова сега ще плаща ка’т поп, щот г’ъзенето винаги си има цена 😉

Капитализъм
Капитализъм

Като чета статията и коментарите всеки говори за някакви пари и никой не говори, че в момента Китай създава чрез квазидържавни компании създава технологичен Гугъл. 6 разузнавателни агенции и множество държави казаха, че са намерили как Хухауек шпионира /софтуер и хардуер/. Искате да ви го кажат публично ли? Коя разузнавателна агенция го прави? Българинът е готов за салам и хляб на масата да продаде всяка свобода и суверенитет. Така е било по турско, така е било по съветско, така е и сега. Напълно убеден съм, че “да не се мине” селския манталитет окончателно ще сложи край вече и на смата… Виж още »

favr
favr

дали би било възможно някоя от тия 6 разузнавателни агенции да предостави събраните от нея доказателства, уличаващи въпросната компания в шпионаж, на правителството на страната, която разузнавателната агенция представлява… щото само с „казване“ не става работата… виж например ти доста неща казваш, ама много малко от тях са факти…

Капитализъм
Капитализъм

Да, това е направено, разузнавателните агенции са дали тази информация на всички партньорски служби и са обновили информация. Това беше обявено. Разузнавателните данни не се дават на публиката, защото е пределно ясно, че така врага ще разбере кое потенциално е било открито и кое потенциално не е. Това са елементарни принципи на разузнаването и са започнали още от първите писмени сведения за подобни – в древен Египет. Ако нямаш доверие в собствените си разузнавателни агенции, избрани от хората, които ти самия си избрал, както и ако нямаш доверие на собствените си партньори, в чиято група ти свободно си решил да… Виж още »

favr
favr

те същите разузнавателни агенции навремето казваха, че садам хюсеин има арсенал от ядрено оръжие и даже бяха дали епруветка с такова на колин пауъл, ама в последствие са оказа, че са са „объркали“, също обявиха, че пътнически самолет се е изпарил през септември в центъра на вашингтон… и като цяло разузнавателните агенции бълват доста недостоверна информация… това, че „Разузнавателните данни не се дават на публиката“ е пълна глупост… като пример вземи всички обвинения за шпионаж и последвалите ги дела… щом има дело значи се представят доказателства… щом се тръби на ляво и на дясно, че доказателства има обаче никой не… Виж още »

Виво
Виво

Подслушване „отвътре“ става само с „разрешението“ на провайдъра
Как точно някой ще слуша…
Политика, Пари и влияние, а някой изпусна влака…