fbpx
1.1 C
София

Ще успее ли SpaceX да реши проблемите с интернет достъпа в развиващите се страни?

Най-четени

Компанията за доставяне на сателитен интернет на SpaceX Starlink представи нова иновативна правоъгълна потребителска антена, която заинтересованите клиенти могат да закупят, за да се докоснат до нарастващото сателитно съзвездие на компанията в ниската околоземна орбита. Новата антена, както вече стана ясно, представлява по-тънък и по-лек вариант от кръглата сателитна чиния, която бета потребителите на Starlink закупуваха през последната година.

Новата сателитна антена е значително по-лека – вместо досегашните 7 килограма, тя тежи само 4 килограма, като модемът, който идва към антената, е 3 X 3 MIMO, който дава възможност за по-надеждна връзка към повече устройства.

Така Starlink започва да се разгръща за още повече потребители – след като вече представи новите по-евтини откъм производствена цена и себестойност антени, компанията със сигурност дава ясен знак, че се готви за една по-голяма пазарна експанзия в региони, в които има критична нужда от услугите на Starlink. Припомняме още също, че по-рано тази седмица, че Starlink беше търговски регистрирана и в Индия, като компанията беше одобрена да стъпи на местния пазар за телекомуникации. Заявката, която отправи Starlink в Индия е, че до края на 2022-ра година се планира да свърже над 200 хиляди домакинства. Ако инициативата бъде одобрена от местното индийско законодателство, то тя ще направи Индия един от най-големите пазари на Starlink, която понастоящем обслужва над 100 хиляди уникални клиенти.

Индия е известна със своята нееднородност по отношение на качеството на телекомуникационните услуги в своята територия – някои региони имат добра инфраструктура и свързаност, като това са предимно централните и индустриалните части на големи и проспериращи икономически градове, в които се концентрират много местни и чуждестранни технологични амбиции и инвестиции. В по-голямата част от територията на страната обаче, качеството на широколентовите услуги е силно компромисно, много често достъпът до тези услуги не е постоянен, или не могат да се постигнат постоянни задоволителни скорости, които да са достатъчни за безпроблемно изпълнение на повечето от съвременните интернет задачи, или се наблюдават много прекъсвания и други сходни проблеми. В някои региони също така изобщо няма изградена инфраструктура за широколентов достъп до интернет, при това тяхната територия и населението, което пребивава в тях, не са никак малко. По отношение на цените на този тип услуги в страната, положението не стои много по-различно – много често потребителите от извънградските региони са принудени да плащат много по-високи цени, но не получават същото качество, което получават хората, населяващи големите градове. Всъщност този феномен не е типичен само за Индия – проучвания от предишни години дори показват, че има подобна нееквивалентност и разминаване в стандартите на широколентовите услуги дори в някои селски региони и извънградски терени на САЩ, макар и в тях да не живее толкова голям процент от населението на страната, колкото в регионите на Индия с лошо качество на широколентовите услуги.

Така се получава феномен, при който равният достъп до интернет връзка не е еквивалентно осигурен на всички – а както много правителствени представители и политици се опитаха да прокламират през последните години, интернет връзката навярно трябва да бъде причислена в някакъв момент към основните придобивки и права, наравно с достъпа до електричество, храна, вода, медицинска помощ и други. За съжаление обаче, досега не се виждаше особена светлина в тунела.

От друга страна, сателитният интернет отдавна е концептуализиран и разглеждан като технологията, която евентуално би могла да помогне за справяне със ситуацията, но досега това не изглеждаше особено сериозно – тези услуги изглеждаха безбожно скъпи във всички региони на света, трафикът беше ограничен, като единствените им клиенти можеха да бъдат добре финансирани институти, обсерватории или други подобни звена, които са в неблагоприятни територии по отношение на качеството на връзката, или от заможни потребители, за които няма проблем да си позволят този лукс за скъпата отдалечена вила или хижа. Уви обаче с тази картина на нещата нямаше как да се говори за възможност за решаване на глобален проблем. И може би Starlink e именно компанията, която ще промени играта.

Припомняме, че Starlink е проект за сателитна интернет връзка на SpaceX, който има поставената цел да изстреля близо 12 000 спътника в ниската земна орбита, където те могат да осигурят широколентово интернет покритие на хората на земята – особено на тези в отдалечените и селски райони, където традиционната интернет инфраструктура липсва. С толкова много сателити в ниската земна орбита наведнъж, идеята е да има поне един спътник в полезрението на всяка част от Земята, който да осигурява почти непрекъснато интернет покритие на потребителите. За да имат достъп до глобалната мрежа през сателитната инфраструктура, потребителите трябва да монтират сателитна антена близо до дома си, в повечето случаи на покрива, за да може антената да има ясен изглед към небето по всяко време.

SpaceX пусна бета версията на Starlink през октомври 2020 г., позволявайки на потребителите в определени географски райони на САЩ да закупят стартовия комплект на компанията, който включваше 23-инчова потребителска сателитна антена, Wi-Fi ртуер и всички необходими кабели за свързване. Цената на инсталационното оборудване беше 499 щатски долара за комплекта, както и 99 щатски долара на месец за достъп до мрежата. Тези цени може да не звучат изключително привлекателни за средния икономически стандарт на потребителите в Индия, но въпреки това има едно значително преимущество, което Starlink носи със себе си – предоставя неограничен достъп до сателитен интернет, без да лимитира трафика, който идва на сравнително високи и надеждни скорости, които компанията казва, че непрекъснато подобрява. Това е от ключово значение за много потребители на Индия, а като цяло и за много други региони по света, които до момента просто нямаха алтернатива, която да им предоставяше тези параметри, макар и цената да не е никак ниска. Въпреки това, изглежда, че компанията е готова да произвежда и използва по-евтино оборудване, с по-ниски производствени разходи и себестойност, които макар и на този етап да не се продават на по-ниска цена за крайните потребители в САЩ, където услугата вече оперира, това не означава, че няма да има потенциални отстъпки в цената за потребителите в Индия, когато Starlink започне активно да оперира на територията на страната и да предоставя своите услуги.

Така със сигурност можем да имаме надеждата и очакването, че Starlink може да е компанията, която има потенциала и възможностите да помогне за решаването на проблемите с равния достъп до интернет връзката за потребителите в Индия. През месец юни изпълнителният директор на компанията Илън Мъск изяви в публично изказване, че услугата има 69 420 активни потребители. Той също така прогнозира, че Starlink ще има 500 000 потребители през следващите 12 месеца. Компанията също не е пропусната от дефицитите на чипове и всякакви електронни компоненти, които много тежко тресат пазара в момента, като в момента изпитва и сериозни ограничения в производството си, а ако съдим по прогнозите за бъдещето на пазара, можем да очакваме, че дори да планира сериозна експанзия в регион като Индия, компанията ще бъде ограничена и от трудностите в набавянето на необходимото оборудване.

Въпреки това компанията не губи от своя потенциал и от възможностите, които има, да промени живота на десетки и дори стотици хиляди души, които живеят извън интернет и тепърва предстои да започнат да изпитват ползите от онлайн услугите и глобалната мрежа. В същото време, това може да се окаже много съществено за стратегическото развитие на компанията, която би могла да реализира солидни печалби от пазара на страни като Индия. Самият Мъск също е оптимистичен, като ако съдим по публичните му изказвания, изглежда залага наистина големи надежди на Starlink и възможностите ѝ дй промени бъдещето за милиони хора, в живота на които революцията на интернет тепърва предстои да настъпи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини