Ще успеят ли потребителите на Reddit да повлияят и на пазара на среброто?

2
546

Цените на среброто достигнаха осемгодишен връх, след като призивите за закупуване на благородния метал в социалните мрежи предизвикаха истинска треска на пазара.

Това се случва седмица след като инвеститорите аматьори започнаха да купуват акции от търговеца на игри GameStop, което доведе до ръст от над 700% на пазарната капитализация на компанията.

В понеделник среброто поскъпна с цели 11% до 30 долара за унция, докато акциите на някои минни компании нараснаха с цери 60%.

Смята се, че малките инвеститори от форумите на Reddit стоят зад тази тенденция, тъй като се стремят да повишат цените.

Някои от потребителите на сайта обаче оспорват това, като твърдят, че „Silver Squeeze“ или треската за сребро, тайно се координира от големите играчи на Уолстрийт.

Какво се случва?

Това е един от най-актуалните примери за това как дребни търговци поемат огромни печалби от хедж фондовете на Уолстрийт, които се надяват да печелят от падането на цената на даден актив или акция, но могат да загубят сериозно, ако настъпи увеличение.

Съвети, публикувани в сайтовете за социални медии като Reddit, гласят, че тези така наречени „шорт селъри“ манипулират пазарите.

И така аматьорите инвеститори изкупуват акциите или активите, чиито стойности са в прогресивно намаление, под действието на натиска на хедж фондовете, като по този начин им нанасят огромни загуби.

Всичко започна още през януари, когато аматьори инвеститори започнаха да натрупват вложения в компании като GameStop, AMC и Blackberry.

Сега битката изглежда премине към среброто – далеч по-голям пазар.

Цената на среброто се понижи от ранните си максимуми в понеделник. Но цената на благородния метал е нараснала с 20% спрямо миналата сряда, когато съобщенията за изкупуването му започнаха да циркулират във форумите на Reddit, насърчавайки останалите потребители да го купуват.

Уебсайтовете за продажба на сребро казват, че сега виждат безпрецедентно търсене и забавяне при някои доставки.

Отразявайки отношението на много от тези съвети в Reddit, наречен RocketBoomGo, призовава колегите си търговци: „Ако не ви е грижа за печалбите, помислете за банките като JP Morgan, които бихте унищожили по пътя си“, добавя той.

Някои потребители от Reddit обаче изразиха скептицизъм, като един от тях каза, че са анализирали коментари и публикации за изкупуване на сребро и са установили, че 80% от тях идват от акаунти, създадени предимно през последните 2 дни. Именно това поражда редица съмнения от къде е възможно да идва тази необичайна активност и по отношение на среброто – дали е органично възникнала тенденция, водена от желанието да Reddit потребителите „да сритат задниците“ на търговците в хедж фондовете от Уолстрийт, или точно обратното – представлява изкуствена машинация, дирижирана именно от последните, с цел да бъдат възстановени част от техните загуби, които отчетоха миналата седмица.

Хюсеин Сейд, главен пазарен стратег във FXTM заяви, че инвеститорите аматьори ще имат много по-голямо затруднение да окажат същото влияние върху цената на среброто, което оказаха върху цената на акциите на GameStop.

Първата причина за това е, че общата стойност на търговията със сребро възлиза на 1,4 – 1,6 трилиона щатски долара, което е 1000 пъти по-голяма сума от общата стойност на акционерния капитал на GameStop, преди да стане обект на спекулации.

Голяма част от пазара на сребро също така съществува „извън борсата“, което означава, че то не може да се купува и продава толкова лесно онлайн, колкото акциите на компаниите.

Разбира се, със сигурност и тук ще се включат някои армии от малки инвеститори, всички по различни причини.

Някои ще се надяват да спечелят от това да влязат рано и да започнат вълната на пазарните спекулации, заедно с други свои колеги, които правят същото, да продадат позициите си малко преди да започне края на вълната, а след това да оставят цената на среброто отново да се срине, след като са спечелили печалбите си.

Други ще видят, че среброто е новия финансов инструмент, който се издига на горе, и навярно ще решат, че сега е дошъл техния момент и те да спечелят нещо от целия този хайп, който се случва на стоковата борса на Уолстрийт в момента.

А други със сигурност ще помислят, че не ги интересува дали ще загубят известна сума пари, придържайки се към правилата на колективната игра на форумите на Reddit, именно която им е помогнала да генерират огромни печалби през последните седмица.

Първата група ще е спечелила в действителност пари, според прогнозите на експертите, и наистина може да бъде съставена от вече опитни търговци, които знаят в действителност как могат да оказват влияние върху пазара.

Втората група ще се окаже загубила не малко финансови средства и силно недоволна от това.

А третата група може също да загуби средства, но няма да изпитва особено силно недоволство – тъй като съвсем наскоро е спечелила не малко такива, благодарение на следването на колективния дух.

„Инвеститорите на дребно, които просто следват стадото и се присъединяват към партито със закъснение, може да натрупат огромни загуби и трябва да бъдат по-рационални в решенията си“, добави г-н Сайед.

Великаните от Уолстрийт са намушка?

Инвеститорите на GameStop вече са усетили някои рискове.

Акциите, търгувани за по-малко от 20 щатски долара в началото на месец януари, започнаха да се колебаят в порядъка на около 240 щатски долара в понеделник, а във вчерашния следобед стойността им падна с около 30% след рекордния връх в края на миналата седмица.

Въпреки надеждите на някои търговци на Уолстрийт, всъщност едни от най-големите печеливши от пазарните спекулации с GameStop се оказаха също гиганти от Уолстрийт, като мениджъра на активи BlackRock и частната инвестиционна компания Silver Lake.

Други големи инвеститори обаче са банкрутирали след лудостта в търговията.

Хедж фондът Melvin Capital, който залагаше силно, че акциите на GameStop ще продължат да спадат, загуби 53% от стойността си в края на януари, според прес съобщения от медиите.

Оттогава фирмата е получила ангажименти за нови средства от инвеститори на стойност от около 8 млрд. щатски долара, но това все още е значително по-малко от 12,5-те млрд. щатски долара вложени във фонда в началото на 2021 г., според информация от Ройтерс.

Регулаторите казват, че следят тенденциите, докато платформите за търговия са наложили ограничения върху купуването на акции в GameStop и други компании, попаднали в полезрението на дребните инвеститори, които предизвикаха тези пазарни промени.

Това предизвика гняв сред търговците аматьори, които казват, че те просто играят на Уолстрийт собствената си игра, досущ като самите традиционни участници във фондовата борса, а няколко известни американски политици и дори милиардерът Илън Мъск изразиха своята подкрепа.

Веднъж в живота

Пол Грейнджър, ръководител на проекти в телекомуникационна компания, казва, че случаи като GameStop далеч не могат да се повторят отново и отново. Той добави акции в GameStop към личните си инвестиции, след като видя шума онлайн, който го убеди, че цената на акциите ще нарасне. Сега той държи чрез своите действия да отправи послание към хедж фондовете.

„Първоначално влязох в тази игра, както вероятно повечето хора в началото, с цел да опитам да спечеля малко пари от това“, каза той. „Но сега… Нямам намерение да задържа акциите.“

„Мисля, че е погрешно това, което правят и фактът, че са променили правилата на играта сега, когато малкия човек, единицата, получават предимство, отварят много възможности за честно казано злоупотреби.“

Г-н Грейнджър заявява, че е готов да рискува част от своите спестявания в подобна инвестиция, като казва, че тези, които залагат срещу компаниите, както правят хедж фондовете, могат да бъдат много засегнати и от други подобни загуби във времето.

Но в същото време той казва, че не очаква да има твърде много подобни възможности в бъдеще – били те в среброто или другаде.

„Сега, когато мога да се възползвам от това, не мисля, че пазарът ще позволи това да се повтори“, каза той.

„Мисля, че това е нещо, което се случва веднъж в живота и ще накара някои големи компании да променят начина си на работа, така че подобни неща да не могат да се повторят.“

1 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари