fbpx
8.8 C
София

Ъпдейт на Windows Defender трие Start менюто, приложения, лентата за задачи, преките пътища на Desktop-а

Най-четени

Нова актуализация на Windows Defender е създала проблеми на ИТ администраторите, като е изтрила преките пътища към менюто „Старт“, лентата със задачи и десктопа на устройствата с Windows.

Един потребител повдигна въпроса в тема за поддръжка в общността на Microsoft.

Заяви, че след сутрешната актуализация на системата за сигурност до версия 1.381.2140.0 Defender изтрива връзките на клиентите към приложенията.

Проблемът изглежда произтича от правило за намаляване на повърхността на атака (ASR), направено в последната актуализация на Defender. Потребителите съобщават, че проблемът е със специфичното ASR правило: Block Win32 API calls from Office macros (Блокиране на Win32 API повиквания от макроси на Office). 

Дискусиите започнаха в късната сутрин в петък в онлайн общност за администратори на ИТ системи. 

Редица потребители съобщиха, че и приложения са изчезнали от техните устройства. 

Изглежда, че съм загубил всички приложения на Microsoft, outlook/excel/word. Появява се съобщение за грешка, в което се казва, че не се поддържа, а след това приложението изглежда се е деинсталирало.

В момента има няколко приложения, които не могат да се използват. Всички преки пътища, които се намират в ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs бяха изтрити незабавно“

По-широки оплаквания разкриха, че всички .LNK файлове се изтриват автоматично. 

Някои съобщават, че всички те са открити в кошчето на OneDrive.

Разследваме проблем, при който потребителите не могат да получат достъп до преки пътища за приложения в менюто „Старт“ и лентата със задачи в Windows. За повече подробности и актуализации, моля, следете SI MO497128 в центъра за администриране.

Заяви Microsoft в Twitter.

За да отстранят проблема, някои потребители съветват да се промени правилото „Блокиране на Win32 API повиквания от Office макроси“ на „audit“ (одит) е проработила. Други заявиха, че изтриването на правилата ASR, по-конкретно 92e97fa1-2edf-4476-bdd6-9dd0b4dddc7b, също е оправило ситуацията. 

За много потребители това е предотвратило последващо изтриване, но не е възстановило изчезналата информация. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини