Южна Австралия направи тест за пълен преход към възобновяема енергия

11
932

Австралийският енергиен оператор AEMO обяви, че е достигнал важен етап в развитието на възобновяемите източници на енергия. В рамките на мащабен експеримент, всички потребности от електроенергия на този щат временно бяха удовлетворени само от слънчеви панели. По-голямата част (77%) от тази енергия бе получена от домашните слънчеви панели, а останалите 23% са осигурени от големите слънчеви ферми на този австралийски щат.

‘Никога досега територия с размерите на Южна Австралия не е била осигурявана с електричество само от енергията на Слънцето. При това трябва да подчертаем, че делът на слънчевите системи на покривите на потребителите е цели 77%’ – заяви изпълнителният директор на AEMO Одри Зибелман.

Тестът бе проведен миналата неделя на 11 ноември от 12:00 до 13:00 часа. Ясното небе и умерената температура в рамките на целия ден, създадоха подходящи условия, а цялата допълнителна енергия, произведена от газовите и вятърните електроцентрали бе съхранена в акумулаторни хранилища и след това експортирана в щата Виктория, югоизточна Австралия. За захранването на Южна Австралия в рамките на този час се оказаха достатъчни 1305 мегавата – 992 мегавата бяха получени от слънчевите панели на 288 000 сгради, а останалите 313 мегавата – от компаниите за получаване на електрическа енергия от Слънцето.

Следващият етап в развитието на зелената енергия в Австралия е инсталирането на допълнителни 36 000 слънчеви панела. Това трябва да стане в рамките на следващите 14 месеца и щатът ще може да се откаже от използването на изкопаеми горива.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари