fbpx
22.8 C
София

Южна Корея работи по екологичен транспорт

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Екопродуктите станаха изключително популярни напоследък. Почти всеки производител в бранша създаде специализирано звено в дейността си, което да бъде насочено към създаването на „зелени продукти”.

Учени от Южна Корея работят усилено, за да представят на света едно ефективно решение за борба със замърсения въздух и намаляване на употребата на потребими ресурси. Екип от водещ технологичен университет в азиатската страна наскоро представи своята невероятна концепция за екологичен транспорт. Корейските учени създадоха електрически автобус, който черпи енергия от електромагнитни ленти, поставени под асфалта. Те прехвърлят енергията към колата чрез електромагнитно поле. За тази цел не са необходими никакви директни връзки между автобусите и лентите. Лентите биват вградени няколко сантиметра под повърхността на настилката. Чрез сензорна система, разположена под корпуса, електромобилите черпят енергия, докато се движат над лентите.

Технологията на бъдещия електрически автобус е заимствана от тази при вече разпространените по цял свят електрическите четки за зъби и самобръсначки. Южнокорейските учени стигнаха до извода, че същата тази технология би могла ефективно да захранва и коли, като това ще допринесе в победата над ненужното замърсяване.

Електрическият автобус носи името Olev. Тестването му вече започна. По време на първата публична изява на екологичния автобус той пътуваше успоредно на обикновен такъв, за да могат корейските учени да отчетат разликите при двата и да съставят програма за бъдещото усъвършенстване на Olev. В са създадени четири прототипни автобуса, използващи технологията, движейки се из кампусите.

Южнокорейският университет, създал Olev се намира на около 140 километра от столицата Сеул. Ръководителите на проекта вече са започнали преговори с градската управа по повод идеята им в близките три години да се въведат електрическите автобуси като основен превоз за гражданите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини