Президентите на Перу, Колумбия и Боливия разкритикуваха остро решението на организацията, разпределяща интернет домейните и имената да даде правото на Amazon да използва .amazon домейна, предава Reuters.

Компанията търси одобрението на ICANN за това от 2012 насам, но според официални лица, които представляват въпросните държави, домейнът, който обозначава географски регион не би трябвало да е монопол на една частна компания.

Лидерите на четирите държави – Мартин Визара на Перу, Иван Дуке на Колумбия, Ленин Морено на Еквадор и Ево Моралес – заявиха своята твърдост да защитят своите държави от това, което те описват като неадекватно управление на Интернет. По-рано този месец, Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), заяви, че е решила да удовлетвори искането на Amazon, като дава тридесетдневен период за коментари и възражения. Общо изявление на президентите на южноамериканските страни посочва, че решението на ICANN представлява мрачен прецедент, в който интересите на една частна търговска компания са приоритизирани пред тези на обществено-публичните политики, правата на коренното население и запазването на Амазонка.

Представителите на споменатите държави припомнят, че още през 2013 страните от Латинска Америка и карибския регион са се споразумели да отхвърлят всеки опит за присвояването не само на името на Амазонка, но и всяко друго име, което има връзка с географията, историята, културата или природата без разрешението на страните от региона. Бразилия, дом на най-голямата територия от амазонски гори, също се опитва да оспори решението на ICANN.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари