Във вторник Националното събрание на Южна Корея прие законопроект, който е първият в света законодателен акт за ограничаване доминацията на технологичните гиганти, като Google и Apple, над продажбата на цифрови стоки в приложенията на техните платформи. Документът е представен за подписване от президента на страната Мун Чже Ину, чиято партия подкрепи този закон.

Законодателите гласуваха в подкрепа на изменението на Закона за телекомуникационния бизнес, в който се забранява на операторите на магазини за приложения да „използват несправедливо пазарната си позиция, за да принудят бизнеса да плаща по определен метод“.

Законопроектът, наречен „Закон против Google„, позволява на издателите на мобилни приложения да предлагат алтернативни платежни системи в App Store и Play Store. По този начин южнокорейските служители прекратиха монопола на Google и Apple, което заплашва печалбите на компаниите от комисионни при цифрови продажби. Припомняме, че Google и Apple са критикувани по целия свят във връзка с доминирането на техните онлайн софтуерни магазини и определяне на неоправдано високи комисионни за извършените вътре в приложенията продажби.

Законопроектът също забранява на операторите неоснователното отлагане на одобрението на подадените приложения или тяхното премахване от магазина. Това ще предотврати преследването на софтуерните производители.

Компаниите, които нарушават закона, подлежат на глоба до 3% от приходите си, спечелени в Южна Корея, в допълнение към глоби до 300 милиона корейски вона (257 000 долара).

Този ​​закон със сигурност ще създаде прецедент за останалите страни, както и за издателите на приложения и създателите на съдържание по целия свят“, каза Канг Ки-Хван от Корейската асоциация за мобилен интернет-бизнес (MOIBA).

На свой ред Apple и Google многократно са заявявали, че начислените такси са оправдани, тъй като гарантират безопасността на покупките и надеждното функциониране на търговските платформи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари