NASA възнамерява това лято да изведе в околоземна орбита новия космически атомен часовник DSAC (Deep Space Atomic Clock) с размер приблизително колкото кутия за обувки.

Въпреки компактните размери, часовникът DSAC е много по-точен и много по-устойчив на неблагоприятното влияние на космическото пространство от всички други подобни решения. За едно денонощие отклонението на новия атомен часовник е в рамките на 2 наносекунди (2 милиардни части от секундата), а за десетилетие той се отклонява от реалното време за около 7 милисекунди.

Първият екземпляр на DSAC ще бъде изпратен в космоса, като част от полезния товар при следващия полет на тежката ракета Falcon Heavy на частната космическа компания SpaceX, планиран за месец юни тази година.

Измерването на времето с много голяма точност играе изключително важна роля в най-критичните области на практическата наука. Спътниковата система за глобално позициониране GPS не може да работи без свръхточно измерване на времето, космическите кораби в орбита и извън орбита разчитат на информацията от земните свръхточни атомни часовници, за да определят своето точно местонахождение и за внасяне на корекции в своята траектория.

Свръхточният атомен часовник в космоса ще осигури по-точна синхронизация, понеже ще се избегне забавянето на сигнала от Земята до космическите апарати, а и няма да се налага използването на големи антени за улавяне на земните сигнали.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари