NASA възнамерява това лято да изведе в околоземна орбита новия космически атомен часовник DSAC (Deep Space Atomic Clock) с размер приблизително колкото кутия за обувки.

Въпреки компактните размери, часовникът DSAC е много по-точен и много по-устойчив на неблагоприятното влияние на космическото пространство от всички други подобни решения. За едно денонощие отклонението на новия атомен часовник е в рамките на 2 наносекунди (2 милиардни части от секундата), а за десетилетие той се отклонява от реалното време за около 7 милисекунди.

Първият екземпляр на DSAC ще бъде изпратен в космоса, като част от полезния товар при следващия полет на тежката ракета Falcon Heavy на частната космическа компания SpaceX, планиран за месец юни тази година.

Измерването на времето с много голяма точност играе изключително важна роля в най-критичните области на практическата наука. Спътниковата система за глобално позициониране GPS не може да работи без свръхточно измерване на времето, космическите кораби в орбита и извън орбита разчитат на информацията от земните свръхточни атомни часовници, за да определят своето точно местонахождение и за внасяне на корекции в своята траектория.

Свръхточният атомен часовник в космоса ще осигури по-точна синхронизация, понеже ще се избегне забавянето на сигнала от Земята до космическите апарати, а и няма да се налага използването на големи антени за улавяне на земните сигнали.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
МъскNGCБай ванюИван Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Кога ли и руснаците ще изпратят нещо „най-„? Или поне „по-„? Хайде, да не е чак в космоса, да речем в някой руски град да изпратят нещо „по-така“, ползвайки автомобил… руски… от тия дето са по-така: москвич, лада, запорожка, волга… (забравих им западните имена та се наложи да си припомня комунистическите им такива)… Хайде, замечтайте се. И не забравяйте че всеки минус на този коментар ще се брои като една чиста и невинна русофилска мечта полетяла над небето на мирната русия… и стигнала чак до Дейр-аз-зор където поне 250 руски наемници бяха помляни от американската авиация, артилерия и картечен огън… Виж още »

Бай ваню
Бай ваню

Много як коментар свързан с темата!!! Че и поназнайваш малко руски. Браво молодц. Само нещо си объркал сайта – това е техносайт, а не сайт за неудовлетворени психопати.

NGC
NGC

Политизирането на сайта тук, е признак на лошо възпитание или платена пропаганда. Третата възможност е слабоумие…

Мъск
Мъск

До Иван- Как бе, руснаците и те имат тежки ракети- Сармат, Булава… Само че са да носят смърт, а не прогрес на човечеството.