Юрчихин: „Космическият кораб ‘Орел’, за който говори Рогозин, го няма дори и на хартия’

32
2988

На 7-ми август РИА Новости публикува интервю с ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин, в което той каза, че Русия е почти готова със своя космически кораб ‘Орел’, който ще може да каца на Луната. Оказа се, че Рогозин уверено говори, меко казано, неистина. Това е така, защото летецът-космонавт и Герой на Русия Фьодор Юрчихин заяви пред медиите, че корабът ‘Орел’, който според плановете на Рогозин трябва да извърши първия си полет през 2023 година, още не е готов дори и на хартия.

Интервюто на Рогозин, в което той вече по традиция унищожително се изказва за успехите на американците в космоса и разказва как руските кораби ще браздят просторите на близкия и далечния космос, предизвикат все по-голямо раздразнение сред професионалистите, които разбират в каква криза всъщност се намира руската космонавтика. Според редица руски специалисти Рогозин говори чиста ерес и представя личните си фантазии за истина относно положението на нещата в корпорацията Роскосмос.

Само след около едно денонощие след като Дмитрий Рогозин се изказа пред РИА Новости, изданието Комерсант публикува голямо интервю с летеца-космонавт Юрий Юрчихин за реалното състояние на нещата в Роскосмос и мястото на руската космонавтика към днешен ден по отношение на американците и китайците. Юрчихин три пъти е летял до МКС, включително и с американския Атлантис STS-112 през 2002 година. Той е един от рекордьорите по време за пребиваване в космоса – 673 дни. Той има 9 излизания в открития космос с обща продължителност почти 60 часа. За разлика от Рогозин, Юрчихин през целия си живот е свързан с космонавтиката – завършил е МАИ, Работил е в РКК Енергия, след това в Центъра за управление на полетите, откъдето през 1997 година е включен в групите за обучение и полет на космонавтите.

И сега, според думите на Фьодор Юрчихин, корабът ‘Орел’, за който така подробно говори Рогозин в своето интервю, всъщност не съществува. Няма окончателно утвърдени чертежи и никой не знае кога ще се появят. Ако предположим, че документацията за изграждането на този космически кораб е готова още сега, то за неговото построяване и тестовете са необходими от 6 до 10 години. Тоест, при идеалното преминаване на всички тестове и изпитания (което в космонавтиката не се случва), то космическият кораб ‘Орел’ ще бъде готов за първия си пилотиран кораб не по-рано от 2026 година. Но по-реално е това да бъде 2030 година. И това при условие, че има готови и одобрени чертежи за кораба ‘Орел’.

Юрчихин не знае какво възнамерява да изстрелва Рогозин през 2023 година, както обеща в своето интервю. В най-добрия случай това може да бъде някакъв макет, с който да се замажат очите на различните медийни издания.

Според Юрчихин, хегемонията на САЩ в космоса вече може да се счита за факт. На второ място безспорно е Китай. Русия изостава все повече назад и той детайлно обяснява защо. Оказа се, че задачата за изграждането на космическия кораб, който сега носи името ‘Орел’, е зададена още преди 12 години – през 2008 година. Предполагало се той да започне да лети през 2015-та. Но нов космически кораб няма и до днес, при това, дори и на хартия и не се знае кога ще се появи и дали изобщо ще се появи. Същото се случва и с останалите задачи – няма нова тежка ракета, няма нови перспективни ракетни двигатели, няма ракети за многократно изстрелване, научните програми са провалени, стратегията непрекъснато се променя. Тъпченето на едно място води до изтичането на ценни кадри.

През това време САЩ изцяло модернизира и отново изгради своята космическа индустрия като за тази цел използва SpaceX като локомотив, който пое върху себе си всички рискове от възможните неуспехи. Частните американски компании разработиха цяла серия от нови ракети, създадоха много ефективни двигатели с метаново гориво, построиха собствени товарни и пилотирани космически кораби.

‘При това, каквото и да казва Рогозин за преимуществата на нашите космически кораби Союз, Crew Dragon е един принципно нов кораб с нови възможности, включително точково кацане в зададени координати, а не както дойде, с точност десетки километри’ – допълва Юрчихин.

Космонавтът каза още, че само след пет години американците ще имат цяла флота от космически кораби за многократно използване: товарен и пилотиран Dragon, товарния Dream Chaser на Sierra Nevada Corporation – вече е почти готов, CST-100 Starliner на Boeing, както и Boeing X-37, който може да остава в космоса 780 денонощия и може да взема на борда трима души и накрая кораба Orion за далечния космос, който се изгражда от Lockheed Martin. Всичко това бе създадено от нулата или почти от нулата през последните 10-12 години. През това време Русия не създаде нищо ново и всичките успехи са само модернизации на съветското наследство.

Общият лайтмотив в интервюто на Юрчихин е, че на руската космонавтика трябва да се ръководи от компетентен специалист, а не от журналист без управленски опит. Още повече, когато противопоставянето на САЩ ще продължи да нараства и Русия ще бъде притискана все повече. Юрчихин не се съмнява, че САЩ ще направи всичко възможно да изтика Русия от пазара на пилотираните комерсиални полети и да лиши страната от каквито и да било контакти в тази област.

В така създалите се условия Русия най-напред трябва да създаде товарен космически кораб за многократно използване, както и кораб за полет до Луната. Русия има достатъчно пари, за да построи космически кораби за автоматично изследване на Луната с помощта на сонди и роботи.

‘Ще трябва много неща да учим наново и трябва да сме готови за това. Миналото трябва да се помни, с него можем да се гордеем, но само с него не може да се живее’ – заяви Юрчихин.

5 10 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
32 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари