Явор Колев: Има задържан за хакерската атака срещу НАП

Той работи като служител на компания за киберсигурност, заяви Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“

16
2607

„Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед. Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”. Това съобщи в предаването „Здравей, България” Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП, съобщава nova.bg.

„Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП.

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

„МВР разполага с огромен ресурс, със специалист – психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев.

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
4 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мони
Мони

Буахахахахахахаха пак ще страда някой невинен за ВАШИТЕ грешки.

Ебачев
Ебачев

Хакера се казва Кристиян и е на 20г.

Ебачев
Ебачев

blitz . bg/obshtestvo/kristiyan-e-khakercheto-udarilo-nap-i-udivilo-borisov_news686044.html

V12
V12

Чистачката ще да е няма кой друг да хакне този ит бастион. Дано да не се самопростреля преди силата на закона да се стовари върху нея с пълна сила.

Nokia
Nokia

Дали това момче ще се окаже виновно задето си е свършило работата https://bivol.bg/white-hacker-cpdp.html

gotqn
gotqn

Значи от 10+ години има проблем и няма адекватна реакция. Най-накрая някой разкрива поредното безумие в страната ни и първата ни работа е да го намерим и да приложим законът върху него в пълната му сила. А кога ще приложим законът за дърважните служители, които 10+ години са нехаели?

жоро
жоро

Нали трябва да се бутне някой пред влака. А държавните служители . . . ами . . . държавните служители ги пазят. В нормална страна щяха да го плеснат през ръцете и това е. Тука точно както казваш – дай да го разпънеме на кръст за грешките на другите.

V12
V12

Няма нехаещи служители в държавната администрация, това да не ти е бананова република :))))

Кольо
Кольо

яжго колев, кучето на тиквата, или тиквата на кучето? доколкото изчетох напоследък по случая, да се прочетат тия данни и да се свалят въобще не е нужно да се хаква сайта на нап. всяко дете с малко по-висока от минималната компютърна грамотност може да го направи.

ллл
ллл

Последно той ли е и или не е? Съпричастен ми звучи направо смешно.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

Явка, като ва знам кви сте сакътлъци и как се представихте при акцията срещу кабеларките кой знае кое младо пешлеме сте арестували дето няма директно общо със случая, има ли сте викаш специалисти .. е да някой пишман майстори може, добрите НЕ работят за държавата понеже частния сектор плаща по-добре…

Жоро
Жоро

Спи спокойно народе ! Родната Милиция те пази ! Вчера сигурно са ударили 2-3 питиета защото това не е обикновента ситуация в която можеш да обвиниш клошар или някой от малцинсвото ,пуснали са си 3-пъти Матрицата помислили са се за Агенти и са тръгнали да търсят Нео митичния Бял хакер !

.''.
.''.

МВР разполага с огромен ресурс
, със специалист –
психолози,
IT-специалисти,
разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”,

Наско
Наско

Когато някой се опитва да покаже грешки и некадърност на държавни служители, е опасен и не трябва да има милост за него и да се покаже навсякъде. А когато богаташки нехранимайко контактува с ИДИЛ как да убива обикновени хора, се изказват как трябва цялото общество да го подкрепи и да не го притеснява никой.