Явор Колев от ГДБОП е подал оставката си

Шефът на отдела за киберпрестъпления е подал молба за напускане на МВР в понеделник

20
3363

Началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев е подал оставка, съобщи БНР.

Пред БНТ той потвърди, че е подал молба за напускане на МВР в понеделник. Като причина той изтъква „22 години работи в ГДБОП и 25 г. в МВР, с което е придобил право да се пенсионира и смята, че може да реализира познанията и уменията си в друга сфера, която пак да бъде в интерес на българското общество.“

Години наред Явор Колев е действащо лице в борбата с киберпрестъпността. Той създаде отдела в ГДБОП, който работи срещу измамите в интернет. Името му често присъстваше в новите при редица акции, както и като символ на борбата с българските торент тракери.

Явор Колев беше част и от Комисията по хазарта в предишния ѝ вид, заедно с представител на Националната агенция за приходите. Те бяха сменени от финансовия министър Владислав Горанов, когато държавата изненадващо установи, че в продължение на 5 години лотариите на Васил Божков са плащали по-малко такси, отколкото трябва.

Наскоро, след гласуване на Академичния съвет на Висшето училище по телекомуникации и пощи, беше взето решението Явор Колев да бъде официално поканен за член на настоятелството на Висшето училище. На среща с ректора на ВУТП, Проф. д-р Миглена Темелкова, Комисар Колев прие поканата и изрази готовност за активно участие и реализиране на идеи, които да помогнат на студентите да се развиват успешно в сферата на киберсигурността.

3.3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари