Яндекс.Карти случайно издаде местоположението на стотици военни бази

19
912

Руската картографска услуга Яндекс.Карти помогна на специалистите да разкрият координатите на стотици военни обекти в Израел и Турция, както и военни бази на САЩ и НАТО, част от които засекретени.

Мат Корда (Matt Korda), научен сътрудник от проект по ядрена енергетика забеляза, че някои места и обекти в Яндекс.Карти са замъглени.

Ученият взе координатите на замъглените места и ги провери в Google Maps и в Google Earth. По този начин стана ясно разположението на редица военни обекти – от големи засекретени летища до малки сгради в градските квартали, които не са обозначени по никакъв начин.

Този подход доведе до непреднамереното разкриване на местоположението и точния периметър на всеки по-значителен военен обект в Турция и Израел“ – каза Мат Корда.

Целият списък на изследователя включва около 300 военни обекти: сгради, летища, бункери, ядрени хранилища, казарми и други. Замъглени се оказаха и два обекта на НАТО – LANDCOM в Измир и Военновъздушна база край Инджирлик, където се счита, че САЩ съхранява ядрено оръжие. Не са разкрити руски военни бази.

Специалистът счита, че замъглените области са се появили в резултат от молбите на турските и израелските военни. Според Корда, този метод за скриване трудно може да бъде наречен удачен, понеже само привлича вниманието към военните обекти.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари