От днес към компанията на Alexa, Siri, Cortana и други виртуални помощници се присъедини и Алиса. Цифровият помощник е на руската компания Яндекс и неговата поява бе обявена в нейния официален блог.

Според тази информация, Алиса може да води естествен разговор, да запомня неговия контекст и да импровизира. В блога на Яндекс се казва:

„Главната задача на Алиса е да помага на хората. Тя може да посочи близките забележителности, как да се стигне до тях, да съобщи последните новини, да каже прогнозата на времето, да пусне подходяща музика и да намери всяка информация в интернет. Ако на зададен въпрос има кратък отговор, Алиса ще го даде, а ако се налага по-подробен – ще покаже резултатите от търсенето.“

Компанията поставя акцента върху това, че Алиса може да запомня контекста на разговора и е първият в света виртуален помощник, който не се ограничава с набор от предварително подготвено отговори. Например, при задаването на въпроса „Къде мога да изпия едно кафе?“, тя ще подскаже най-близкото място, а ако добавите „Къде още?“, цифровият помощник ще предложи следващите варианти.

Руският виртуален помощник вече е достъпен в търсачката на Яндекс за смартфони с мобилните операционни системи iOS и Android. За десктоп компютрите се предлага бета версия. В бъдеще се предвижда вариант за браузъра на Яндекс.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за