fbpx
-5 C
София

Япония възнамерява да разшири правомощията на специалните си служби

Най-четени

Както съобщава изданието Japan Times, правителството на Япония спешно подготвя законопроект, който ще разшири правомощията на службите за сигурност на страната с цел по-успешна борба срещу киберзаплахите. Така, например, в момента Националният център за информационна сигурност (National Information Security Centre, NISC) не може своевременно да предприеме необходимите стъпки в борбата срещу заплахите заради необходимостта от получаване на различни разрешителни и заповеди.

Новият законопроект ще позволи на NISC, както и на правителствената Координационна група за оперативна сигурност (Government Security Operation Coordination team, GSOC) да избягва бумащината. В допълнение, документът трябва да подобри координацията между 13-те оператори на критична инфраструктура в Япония в сферата на финансите, транспорта и енергетиката.

Според данни на GSOC, през 2012 година са били регистрирани 1,08 милиона опити за осъществяване на несанкциониран достъп до правителствените мрежи, или, иначе казано, злоумишленици са правили опити да хакнат въпросните мрежи веднъж на всеки тридесет секунди, което е с 64% повече, отколкото през 2010 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини