Япония затяга регулацията над криптоборсите в страната

0
362
Японският държавен финансов регулатор FSA обяви, че ще наложи по-строги регулации за криптоборсите, решили да се регистрират в страната.

Повод за това са случаите на измами и хакерски атаки, а най-явният случай, който служи за пример е измамата с Mt.Gox отпреди четири години, когато милиони в криптовалута се изпариха, а обвинен за това беше изпълнителният директор на борсата Марк Карпелс. Случаите, в които шефовете на борсите отмъкват всички инвестиции на акционерите и клиентите си и бягат не са единствените инциденти тук, но и честите кибератаки и пробиви в сигурността от различен характер.

Голяма вина за тези атаки носят самите борси, като нерядко не спазват основни защитни практики и стандарти, не налагат достатъчно защита на входа на мрежата си. Последният подобен голям случай беше този с базираната, именно в японската столица Токио, Coincheck. Освен строги мерки за регистриране, борсите ще бъдат подлагани на специален мониторинг. Nikkei цитира законодател от FSA,който заявява, че в момента има нужда от нови перспективи, за да бъдат предотвратени подобни случаи в бъдеще. Освен надлежни проверки на документацията на компаниите и изискване за спазването на високи защитни стандарти, регулаторите ще извършват и проверки на място, за да се уверят, че това не е поредната дигитална пирамида.

Предвиждат се така също и мерки, които да попречат на престъпници да перат пари през криптоборсите, като за целта ще бъде ограничавана анонимността на потребителите им, а тези борси, които позволяват висока степен на анонимност ще бъдат забранявани за дейност на територията на Япония.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за