Япония иска да направи космически асансьор до 2050 година

1
31

Идеята за космическите асансьори все още се възприема от хората като част от научната фантастика, но мнението на една японска компания е съвсем различно. Строителната фирма Obayashi Corp си е поставила амбициозната цел до 2050 година да построи работещ космически асансьор, съобщи Gizmodo.

Информацията определено е интересна и вероятно доста хора вече се чудят къде ще бъде опашката за качване до космоса, за да се наредят на нея. За съжаление няма гаранции, че амбициозният проект ще бъде завършен, тъй като е толкова скъп, че все още не може да бъде направена оценка на крайната сума, която е необходима за финализирането му.

От Obayashi Corp искат да построят космически асансьор с височина 36 хиляди километра. Основният строителен материал ще бъдат изключително здрави нанонишки, които са направени от въглерод. Те ще са 20 пъти по-устойчиви от стоманата, която се използва при направата на кабелите, които теглят стандартните асансьори. Общата им дължина ще бъде 96 000 километра. Това е една четвърт от разстоянието до Луната.

Най-високата точка ще се достига от кабини, които имат капацитет да возят до 30 души. Скоростта на асансьора ще бъде 200 километра в час.

Японците не са единствените, които си мечтаят за космически асансьор. В края на миналата година плъзнаха слуховете, че в тайната лаборатория Google X се работи по подобен проект. Екзотичните идеи са слабост на компанията, която вече пусна по пътищата на Америка коли, които нямат нужда от шофьори.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари