Япония възнамерява да наложи нови ограничения за 44 сектора в икономиката си, за да засили киберзащитата на страната, предава ZDNet. Медията цитира скорошната атака над обект от критичната инфраструктура в САЩ, като една от причините за мерките, планирани от Токио.

Правителството ще наложи набор от закони, засягащи всеки един сектор, както и по-всеобхватна законодателна мярка, която цели да принуди всеки един сектор да бъде по-чувствителен към възможните рискове за националната сигурност на страната. Сред различните отрасли, които ще бъдат включени в плана на правителството на Япония са телекомуникациите, електропреносната мрежа и услуги, финансите и правителствените услуги и др. Компаниите от споменатите сектори ще трябва да преразгледат практиката си да използват чуждестранни технологии, включително и облачните услуги, на които разчитат и местоположението на сървърите, на които съхраняват данните си.

Местните власти ще имат правомощията да забраняват на определени компании да използват чуждестранна технология, ако сметнат, че това застрашава националната сигурност на Япония. Медията напомня, че подобни мерки страната взе преди три години, но това засягаше държавните и правителствени структури. Сред компаниите, чиято технология беше забранена за използване от държавния сектор бяха и китайските ZTE и Huawei.

Новината за плановете на Япония съвпадат с тази за атаката над Colonial Pipeline, при която доставянето на гориво за много клиенти на компанията беше прекъснато. The Washington Post предаде през миналата седмица, че вследствие на инцидента без гориво са останали 11 000 бензиностанции в страната, а заедно с това за кратко се е повишила и цената на бензина.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари