Япония разработва импулсно електромагнитно оръжие

0
1391

Японските власти одобриха новата стратегия за развитие на военните сили за самоотбрана, която ще бъде в сила през 2019-2023 години. Уеб порталът Aviation Week забеляза, че в документа е включено финансирането на научно изследователски и конструкторски работи за проект, в рамките на който се създава импулсно електромагнитно оръжие. Новото оръжие ще се използва за повреждане на електронните системи на противника чрез мощен електромагнитен импулс.

В съвременната война противниковите страни все повече разчитат на най-различни електронни системи: комуникации, радиолокатори, системи за насочване, безпилотни летателни апарати, роботизирани платформи и т.н. Ето защо, днес успехът на военните действия силно зависи от състоянието на електрониката на противника.

Японските предприятия вече започват производството на авиационни електромагнитни боеприпаси. Подробности за проекта не се съобщават, но той би трябвало да създаде електромагнитен импулс от нивото на импулса на атомната бомба.

Към днешен ден няколко държави разработват импулсно електромагнитно оръжие, в което се използва магнетрон или малък ускорител на елементарни частици. Но размерите на тези устройства са големи за съвременната война и те непрекъснато се усъвършенстват.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари