fbpx
-1.2 C
София

Япония създаде първия дървен сателит, който почти няма да замърсява орбитата

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Японската компания Sumitomo Forestry и университета в Киото съвместно разработиха първия в света дървен сателит. Идеята е да се намали космическия боклук – новото устройство изцяло ще изгаря в атмосферата без да замърсява космическите орбити. Извеждането в космоса на първия дървен сателит е планирано за 2023 година.

Японският дърводобивен гигант започна свои собствени изследвания в областта на използването на дървените материали в космоса. А партньорството с един от най-старите национални университети на страната ще даде възможност на компанията да проведе редица експерименти с различни видове дървесина в космическото пространство.

Космическият боклук става много сериозен проблем, понеже в орбита около Земята се извеждат все повече и повече сателити. След като техния технологичен живот приключи, някой от тях изгарят в атмосферата, но оставят след себе си най-различни предимно алуминиеви компоненти. Дървените сателити ще изгарят изцяло, без да оставят подобни вредни елементи.

Към днешен ден сателитите в орбита около Земята се използват предимно за комуникации, телевизионно излъчване, навигация и прогноза на времето. Според статистиките на Световния икономически форум, в орбита около Земята се намират почти 6000 сателита, като над 60% от тях вече не функционират. А според анализите на компанията Euroconsult, през това десетилетие в орбита ще бъдат извеждани по около 990 сателита годишно, което означава че към 2028 година техният брой може да превиши 15 хиляди.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини