Японската KAGRA се присъединява към глобалната мрежа от гравитационни антени

5
932

Представителите на всичките четири работещи гравитационни антени – LIGO, Virgo, KAGRA и GEO600 – подписаха меморандум за съвместна работа и обмен на данни. По този начин подготвяната от началото на годината японска инсталация KAGRA, в която се използват редица най-нови технологии, ще се присъедини към сега съществуващите гравитационни детектори, което ще увеличи точността на определяне параметрите на гравитационните сигнали.

Гравитационните вълни са периодични колебания на пространство-времето, които се създават при ускореното движение на маси. Това явление е предсказано от Общата теория на относителността на Айнщайн в началото на 20-ти век. Тъй като гравитацията е много по-слаба от другите взаимодействия, то и нейните вълни също са слаби. Засега е възможно да се регистрират само екстремално бързото движение на големи маси, което се получава от сливането на черни дупки или неутронни звезди.

Съществуващите днес гравитационни антени използват идеята на интерферометъра на Майкелсън. В двете рамена на L образен тунел преминават лазерни лъчи, които се събират на едно място и интерферират. Ако картината на интерференцията остава постоянна и не се променя, то гравитационна вълна няма. Но при преминаването на гравитационна вълна дължината на двете рамена на детектора се променя, променя се съотношението между дължините на двете рамена и картината на интерференцията се променя по специфичен начин.

Към днешен ден пълноценно работят четири лазерни интерференционни гравитационни антени: германско-британската GEO600, европейската Virgo и двете американски LIGO. Най-стара е GEO600 и нейната точност не е достатъчна за регистрирането на реални събития – необходима е дълга обработка на получените данни. Но нейната роля е изключително важна, понеже именно на нея се тестват и настройват новите технологии в тази област.

През месец декември 2019 година към тези детектори трябва да се присъедини и японската KAGRA. Подготвителните работи започнаха тази пролет. На 13 април от тунелите бе изтеглен въздуха, а на 2 май започна охлаждането на контролните маси. В KAGRA се използват редица съвсем нови технологични решения. Това е първата гравитационна антена с точност, позволяваща регистрирането на гравитационни вълни в реално време. В нея за първи път се използва криогенно охлаждане на контролните маси, към които са прикрепени огледалата за лазерите.

Включването на новата гравитационна обсерватория към другите сега съществуващи, значително ще подобри локализацията на събитията. Гравитационните вълни преминават през антените по различно време и по разликите във времето може да се разбере къде се намира източникът на гравитационните вълни.

Предвижда се построяването на копие на LIGO в Индия, като тази гравитациоонна антена трябва да е готова през 2025 година. Китай съобщи, че изгражда собствена гравитационна антена, в която не се използват светлинни лъчи, а вълни от материя.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Morbid Angel
Morbid Angel

Какво е вълни от материя?

atad
atad

ПРОСТранство-време > мисъл-форми(къде,кога,колко)

пространство -КЪДЕ
1)широна,2)височина,3)дължина

време -КОГА 4)гравитация
[Нашето измерване на времето зависи от периодично въртящи цикли в магнитното поле на Земята -1 цикъл е 15 часа]

5)енергия -КОЛКО карма(все е нула – за да има много пралелни вселени по хоризонтала)

6)микроиди(най-малката частица)- огрАДА между 7 измеренията по вертикала (не взаимодеиства физически и химически с измеренията)

skynet
skynet

измерние – Микроидна плътност

неотомичната частица, микроидът, която е най-малката частица във Вселената и от която има 7 осн. групи във нашата вселена. Поради това има 7 паралелни физ. измерения в същото геогр. положение.

Някои от тези равнини са пряко или косвено свързани, обвързани със същото време измерение като нашето.

  На химическо или ядрено ниво НЯМА взаимодействие между различните измерения

skynet
skynet

В енер. измерение над 3D ce намираме онова, което се нарича етерна равнина(4D)(може да се възприема слабо, но физ. обекти са прозрачни, както се виждат от етерната равнина).

Етерната равнина(4D) е тази, която най-лесно се контактува от физ.равнина(3D), тъй като е най-близо . 

Над етерната равнина(4D) имаме астралната равнина(5D), която е още по-висока спрямо 3D.

Колкото по-висок обект е в енерг. измерение, толкова по-висока е неговата обща честота(вибрация).

don_
don_

“skynet“ преди да постваш е добре да си пиеш хапчетата, щото иначе халюцинираш.

“ПРОСТранство-време > мисъл-форми(къде,кога,колко)“ … това във бакалията ли си го чувал.

Може ли да дефинираш думата енергия какво означава, и как я свързваш със „астралната равнина“. 🙂